Hrvatski radio

Radio Zadar

Rast stalnih poslova

06.01.2015.

12:40

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na specijaliziranom portalu Moj Posao u prošloj je godini objavljeno više od 19 000 oglasa za slobodna radna mjesta, što je povećanje za 11 %.

Iz svih pokazatelja koje su analizirali na portalu, zaključuju kako je to jedan od znakova da se hrvatsko gospodarstvo polako oporavlja. 

Doduše najviše oglasa objavljeno je za radna mjesta konobara, kuhara, prodavača i programera i to u poslovima prodaje, trgovine, turizma i ugostiteljstva. No, optimizam daje jedna druga činjenica: 

Što se tiče vrste zaposlenja u 2014. godini od ukupno objavljenih oglasa njih 58% se odnosilo na stalni radni odnos što je 3% više nego u 2013. godini.  U 50% oglasa se znači nudila mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme. 

Poslodavci su najviše tražili srednju stručnu spremu, te aktivno poznavanje jednoga stranoga jezika - uglavnom Engleskoga. Lani je porastao i broj oglasa za zapošljavanje osoba s invaliditetom: 

Ukupno je objavljeno preko 500 oglasa koji su sadržavali oznaku da se potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i da se potiče njihovo ravnopravno natjecanje na tržištu rada. Takvih je oglasa bilo 5% više u odnosu na 2013. godinu. 

Iz svih statističkih pokazatelja, prije svega 11-postotnog rasta objavljenih ponuda za zapošljavanje, na portalu Moj posao zaključuju kako se hrvatsko gospodarstvo, sporo, ali ipak oporavlja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.