Hrvatski radio

Radio Zadar

Raštevićki tenkodrom - adrenalinski park

29.09.2016.

07:55

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednica tenkista nedavno je u Benkovcu osnovala braniteljsku zadrugu. Namjeravaju pokraj Benkovca izgraditi veteranski vojni centar, adrenalinski park - tenkodrom. Projekt imaju i uskoro kreću u realizaciju.

Tenkovi su obilježili njihov ratni put. Tenkovima se namjeravaju baviti i u miru. U Rašteviću na oko 110 hektara zemljišta, na poligonu bivše JNA niknut će tenkodrom - najveći u Europi.

To je adrenalinski sadržaj u biti - znači vožnja turista na tenkovima, oklopnim vozilima, transporterima. - kaže Mario Franić, koordinator zadruge.

Paintball, vojni logor, strelište, trim staza, boćalište, također su dio budućega parka. Tu je i hotel s oko 150 ležajeva, s povjesnim sadržajem posvećenim Domovinskom ratu. Projekt je izradio vinkovački arhitekt Tihomir Maras. Drugi korak je dobivanje dozvola. Financirati se planiraju sredstvima Europske unije.

Od DUDIJA tražimo na koncesiju zemljište, pod kojim uvjetima to će oni odrediti./Tu je već infrastruktura, voda struja, zadovoljava sve naše uvjete. - najavljuje upravitelj zadruge Anto Žilić.

Čak postoji izrađena geodetska podloga koju je naručio grad Benkovac...obećao potporu./Mislim da nam je obećana i zagarantirana suradnja i s ministarstvom branitelja. - kaže Frano Penić, dopredsjednik Zajednice tenkista RH.

Ovakav projekt osigurao bi, samo u početku oko 100 novih radnih mjesta, obogatio turističku ponudu. Slični adrenalinski parkovi u Europi i SAD - u pobuđuju veliko zanimanje. A i za prvi hrvatski već se čulo.

Od Amerike, Švedske, veterani i njihovi djelatnici koji su sad pod uniformama ono su zainteresirani za dolazak ovamo u velikim skupinama, pa čak i neka poduzeća koja bi htjela na godišnjoj bazi dogovarat neke stvari. - objašnjava Mario Franić.

Ukoliko sve bude teklo prema planu, vjeruju branitelji zadrugari, tenkodrom je tu za tri godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.