Hrvatski radio

Radio Zadar

Rastući socijalni problem u Hrvatskoj

10.10.2018.

13:10

Autor: Filip Buzov

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Diljem svijeta ove srijede obilježava se Svjetski dan beskućnika. Iako se smatra da je stvarni broj onih koji žive bez krova nad glavom mnogo veći, u Hrvatskoj je evidentirano njih dvije tisuće .U Zadru već 11 godina djeluje prenoćište 'Sv. Vinko Paulski' koje trenutačno skrbi za desetak korisnika..

Topli krevet tako je osiguran, no glavni napori usmjereni su u cilju njihove resocijalizacije. S nizom programa na tome radi i zadarski Caritas kaže nam Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbisupije.

Više u tonskom prilogu. 

 

Povodom Svjetskog dana beskućnika oglasili su se iz Hrvatske Mreže za beskućnike . 

Ove godine posebno ističemo važnst i potrebu prevencije beskućništva i razvoja preventivnih programa za koje nam je potrebna pomoć, suradnja i razumijevanje donositelja odluka na svim razinama. Bolja zakonska rješenja, stambene strategije na svim razinama, razvoj novih, prilagođenih i preventivnih socijalnih usluga za beskućnike, osiguranje smještaja u socijalnim i zdravstvenim ustanovama osobama kojima prihvatilišta i prenoćišta ne mogu pružiti odgovarajuću skrb, razvijanje modela HOUSING FIRST, te donošenje strategija prevencije beskućništva i borbe protiv beskućništva samo su neki od ciljeva HMB-a u narednom razdoblju, koji mogu doprinijeti zaustavljanju rasta beskućništva. Na kraju, želimo se zahvaliti svim volonterima, suradnicima, donatorima, zaposlenicima i svima drugim dionicima koji svakodnevno ulažu velike napore kako nitko ne bi bio gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.