Hrvatski radio

Radio Zadar

Ratni turizam u RH

18.05.2022.

15:56

Autor: Božidar Kolega

Skup u Zadru

Skup u Zadru

Foto: - / -

Branitelji svojim autentičnim iskustvom mogu doprinijeti razvoju ratnog turizma u Hrvatskoj.

„Ratni turizam u RH – potencijal za poboljšanje ponude i mogućnost zapošljavanja branitelja“ naziv je strukturiranog dijaloga koji je u okviru projekta „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije - smjernice za budućnost” danas održan na Sveučilištu u Zadru. Svrha strukturiranih dijaloga predstavljanje je smjernica za poboljšanje kvalitete života braniteljske populacije, izrađenih na temelju istraživanja koje je proveo Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Strateški cilj projekta je doprinijeti kvaliteti života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, pa je tako kroz projekt je osnovana Tematska mreža – branitelji, koja će nastaviti s radom i po njegovom završetku.

U Tematsku mrežu branitelji uključeno je 13 organizacija civilnog društva, Sveučilište u Zadru, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište, a tijekom provedbe projekta pridružilo se još devet organizacija civilnog društva. Krajnji rezultati projekta bit će smjernice, konkretno šest strateških dokumenata, koji će biti izrađeni i predstavljeni do kraja sljedeće godine.

- Uvjerena sam da će strateški dokumenti koji će proizaći iz ovog projekta, a potom, vjerujem, biti usvojeni od strane donositelja oduka i implementirani u postojeće strateške dokumente i zakone, uvelike doprinijeti poboljšanju kvalitete života braniteljske populacije u hrvatskom društvu, istaknula je voditeljica projekta Ida Maček.

Na prvom strukturiranom dijalogu u Vinkovcima raspravljalo se o psihosocijalnom statusu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, a nakon današnjeg u Zadru u Gospiću, Varaždinu, Zagrebu i Splitu govorit će se o komunikaciji branitelja s donositeljima odluka u RH, radnoj (ne)aktivnosti branitelja i uključenosti u društveno poduzetništvo, javnom mnijenju te zdravstvenoj skrbi o braniteljima u Republici Hrvatskoj.

Pozdravljajući sudionike rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako su se branitelji istaknuli u Domovinskom ratu, a sada je novo vrijeme u kojemu se njihov integritet čuva zapošljavanjem, poduzetništvom i kreativnom doprinosom.

- Braniteljska populacija opterećena je brojnim problemima, prvenstveno ideološkim predrasudama o tobože nezasluženim privilegijama. Ovaj projekt trebao bi dovesti do toga da branitelji budu neupitan dio hrvatskog društva, istaknuo je predstavnik Sveučilišta u Zadru u projektu izv. prof. dr . sc. Zlatko Begonja.

Razvojem ratnog turizma, istaknula je koordinatorica izrade smjernica Ivana Maslov, jača se turistička ponuda, ostvaruje pozitivan utjecaj na gospodarstvo, psihosocijalnu dobrobit branitelja i članova njihovih obitelji uključivanjem u planiranje i provedbu aktivnosti ratnog turizma. Također, čuva se pozitivan imidž Domovinskog rata, educira javnost o važnim povijesnim događanjima, njihovim uzrocima i posljedicama.

- Sadržaj treba biti privlačan turistima, s atraktivnim i interaktivnim sadržajima, autentičnim iskustvima sudionika, storytellingom, korištenjem tehnoloških pomagala. Branitelje je potrebno uključiti već u planiranju i kreiranju ponude ratnog turizma kako bi u čitavu priču donijeli autentično iskustvo te znanje o Domovinskom ratu, vojnim operacijama i ključnim ratnim događajima. Ratne priče i svjedočanstva branitelja donose edukativnu i emocionalnu komponentu sadržajima ratnog turizma, a upravo za time traga današnji turistički potrošač, istaknula je Maslov.

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristina Nuić Prka istaknula je kako turiste često zanima kako je došlo do toga da dojučerašnji prijatelj ubije svog susjeda i njegovog sina, a branitelji su ti koji svojim iskustvom mogu dati uvid u ta događanja.

Vlasnik turističke agencije „I Travel“ i turistički vodič Ivica Škriljevečki predstavio je „Zadar War Tour“. Početak rute je u gradu, u kojemu su vidljiva oštećenja iz Domovinskog rata, ali na nekim lokacijama zajedno rimski i mletački bedem, te kasnoantički i srednjovjekovni zid, što govori o tome da se Zadar kroz svoju povijest uvijek morao braniti. Nastavlja se prema bunkeru na Vidikovcu, odakle se pruža pogled na cijeli grad, a zatim prema Zemuniku, brdu Križ s kojega se Zadar granatirao, Dračevcu s tenkom koji je zaustavljen na tom mjestu… Ovisno o interesu, izlet se može proširiti na Škabrnju, Maslenički most, Zrmanju, nekadašnju bazu u Šepurinama, koja je veliki neiskorišteni potencijal.

Počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras analizirao je ratni turizam u RH s posebnim osvrtom na Velebit, te iznio ideju o prenoćištima na prvoj liniji nekadašnje bojišnice, koja bi istovremeno mogli biti punktovi za timove HGSS-a u akcijama spašavanja.

Koordinator analize predloženih intervencija Luka Cetina na kraju je objasnio metodologiju analize, nakon čega su nazočni, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zadra, Zadarske županije, Područnog ureda hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar i Turističke zajednica grada Zadra, kroz raspravu dali konstruktivne prijedloge za razvoj projekta.

Projekt UP.04.2.1.06.0004 „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije-smjernice za budućnost” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe je 28. 10. 2020. – 28. 10. 2023., a ukupna vrijednost projekta i iznos sufinanciranja EU 3.590.775,69 kn. Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, koji zajedno s partnerima iz civilnog društva i znanstvene zajednice provodi projekt sa svrhom doprinosa kvaliteti življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.