Hrvatski radio

Radio Zadar

Razdvajajmo otpad, nema druge

27.10.2020.

10:15

Autor: Suzana Dražić

Razdvajajmo  otpad, nema druge

Razdvajajmo otpad, nema druge

Foto: - / -

Prošle godine zadarska je Čistoća prikupila 7,7 posto reciklabilnog otpada, što je bolje u odnosu na 2 posto koliko su prikupili Zagreb i Split, ali je plan da se do 2022. godine dođe do 50 posto, što je krajnji cilj.

 Stoga je na građanima da što više koriste tzv narančaste spremnike koje je Čistoća postavila kraj onih za komunalni otpad, a namijenjeni su za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada.

Ono što smo do sada bacali u odvojene spremnike za metal, plastiku, tekstil ili papir sada bacamo u jedan spremnik s narančastim poklopcem i pomalo se navikavamo, iako još neki misle da je to spremnik i za miješani otpad, pa bacaju što im padne na pamet.

  Doista tu ima svega što nama kao Čistoći predstavlja dodatni napor i problem, ali se nadam i vjerujem da će s vremenom građani u te narančaste spremnike odbacivati otpadnu plastiku,papir, staklo,tekstil. 

   Direktor zadarske Čistoće  Ivan John Krstičević napominje kako je potrebno već kod kuće razdvojiti posebno: metal, tekstil, plastiku, papir i potom ubaciti u taj spremnik.

  Za odvojeno prikupljanje otpada u konačnici postoje tri spremnika - za mješani komunalni otpad (zeleni ), narančasti za reciklabilni i smeđi za bio otpad. Za krupni otpad, elekroniku i sl. tu su i dalje dva reciklažana dvorišta, napominje Krstičević:

   Doći će vrijeme kada ćemo uvesti naplatu po varijabilnom dijelu, pa će korisnici koji budu više odvajali imati manje miješanog komunalnog otpada, a samim time i manje račune u odnosu na one koji uopće ne odvajaju. Ali to mora biti zadnji razlog zašto odvajati otpad, prvi razlog je zaštita okoliša jer to nitko umjesto nas neće napraviti. 

S uvođenjem plaćanja samo odvoza MKO-a  još ćemo pričekati, postupak je usporen jednim dijelom i zbog pandemije, ali razdvajati možemo i trebamo svakodnevno. Nije jednostavno, ali to je jedini način da zaštitimo okoliš.

Razdvajanje otpada

Galerija
-, Foto: -/-
Ivan John Krstičević,dir. Čistoće Zadar, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.