Hrvatski radio

Radio Zadar

Razvoj otoka : previše riječi a premalo djela

22.09.2016.

17:48

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru međunarodne konferencije o razvoju otoka koja se održava na Visu bit će prikazana i izložba „Mali otoci – pioniri održivog razvoja“, francuskog Konzervatorija za primorje, a održat će se i hrvatska pretpremijera dokumentarnog filma„Dalmacija iz zraka“, producenta Branka Borčića.

Jučer je u međunarodnom sveučilišnom centru na otoku Visu, VERN' Island School, otvorena međunarodna multidisciplinarna znanstvena konferencija „Mediterranean Islands Conference 2016“ (MIC-Vis 2016.), koju zajednički organiziraju Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleučilište VERN'. Iz Priopćenja : 

  Konferencija se održava od 21. do 24. rujna, a na njoj sudjeluje više od 100 stručnjaka iz 10 različitih zemalja, kojima je cilj putem razmjene mišljenja, dijaloga i primjenjivih znanstvenih istraživanja donijeti nove spoznaje i razmišljanja te ponuditi određena rješenja za održivi razvoj mediteranskih otoka, kroz 16 različitih tema konferencije: arhitektura, demografija, geografija, javni servisi, kultura i tradicija, mediji i komunikacija, migracije, obnovljivi izvori energije, obrazovanje, održivi razvoj, poljoprivreda i ribarstvo, posao i gospodarstvo, povijest, sigurnost, turizam te umjetnost i književnost.

Događanje se održava uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i pokroviteljstvo grada Visa, čiji je gradonačelnik Ivo Radica pozdravio sudionike na otvaranju.

                    „Ovu smo konferenciju organizirali godinu dana, a Vis je odabran upravo zbog svojih posebnosti, ali i prednosti koje posjeduje za produljenje turističke sezone i 'vraćanje života' u mjesecima predsezone i posezone. Iz predavanja i izlaganja stručnjaka u pojedinim segmentima znanosti i struke, vjerujem da ćemo i mi na lokalnoj razini uvidjeti neke nove perspektive za daljnji razvoj otoka Visa“, naglasio je Ivo Radica pri otvaranju konferencije.

 „U posljednjih je nekoliko desetljeća previše riječi, a premalo dijela uloženo u rješavanje problema s kojima se susreću hrvatski otoci. Najznačajniji je svakako depopulacija i iseljavanje mladih s otoka, a ti se problemi ne mogu riješiti samo poticanjem razvoja masovnog turizma, jer to nije dugoročno održiv razvoj i stvarni život. Projekt „Otočka inicijativa“ usmjeren je stvaranju uvjeta za stvarni i održivi  život na otocima, a daleko najvažniji uvjet je pristup obrazovanju i znanju. Ovoj projekt koristi prirodne otočke resurse za poticanje razvoja akademskih aktivnosti i života na otoku Visu, izvan turističke sezone. Smatram da to može pomoći daljnjem razvoju i očuvanju autentičnih vrijednosti, puno bolje nego masovni turizam“ , istaknuo je Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN' i idejni začetnik projekta „Otočna inicijativa“.

 „Područje Mediterana povezano je s mnogo aspekata – kroz povijesno i kulturno naslijeđe, prilike za poslovni razvoj, turističke potencijale, demografske trendove, itd. – iz kojih ćemo tijekom trajanja konferencije analizirati moguće smjernice za održivi razvoj otoka. Zahvaljujem se predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar – Kitarović na visokom pokroviteljstvu nad konferencijom, svim stručnjacima koji su prijavili radove za izlaganje te otoku Visu i gradonačelniku grada Visa,  Ivi Radici“, poručio je prof. dr. sc. Vlado Šakić, direktor Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

 U okviru konferencije bit će prikazana i izložba „Mali otoci – pioniri održivog razvoja“, koju organizira francuski Konzervatorij za primorje, a održat će se i hrvatska pretpremijera dokumentarnog filma„Dalmacija iz zraka“, producenta Branka Borčića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.