Hrvatski radio

Radio Zadar

Reakcije izabranih iz IX. izborne jedinice

06.07.2020.

12:56

Autor: Filip Matijević

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Dok je na nacionalnoj razini uvjerljiva pobjeda HDZ-a iznenađenje, pa i među samim pripadnicima te stranke, zadarska – 9. izborna jedinica ponudila je manje-više očekivanu raspodjelu mandata. HDZ-u 8, Restart koaliciji 3, Domovinskom pokretu 2 i Most 1 saborski mandat.

Čak je i prekaljenog HDZ-ovca, Božidara Kalmetu iznenadio odličan rezultat njegove stranke na nacionalnoj razini. Na području IX. Izborne jedinice pa i Zadarske županije HDZ je očekivao pobjedu, ali da će pobijediti u svakom mjestu u županiji osim u Kukljici – tomu se malo tko u stranci nadao. I u Zadru je HDZ premoćno pobijedio, a Kalmeta je pak osvojio najviše preferencijalnih glasova 16 002. Njegova stranka osigurala je čak osam mjesta u Saboru iz IX. izborne jedinice.

Neupitno je da je HDZ pobjednik izbora i to premoćno i nadmoćno jer je Hrvatska na čelu s Andrejem Plenkovićem zemlja u sigurnim rukama i ima sigurnu budućnost. Moram reći da nema mjesnog odbora u Zadru u kojem HDZ nije pobijedio.

U Sabor će od zadarskih HDZ-ovaca Grozdana Perić i Rade Šimičević, a očekivati se može da će dosadašnji državni tajnik Josip Bilaver ostati pri Vladi. To otvara mjesto Nikolini Baradić kojoj bi mjesto mogao prepustiti Božidar Kalmeta. Ali osim saborskih klupa, Kalmeta Zadru priželjkuje ministarsko mjesto iako nije precizirati o kojem bi resoru bila riječ:

Mi ćemo se boriti za ministarsko mjesto jer mislim da to Zadru pripada i to Zadar mora imati. Ne mogu grantirati da će to tako i biti, ali učinit ćemo sve da to dobijemo.

Jedno od 3 mjesta u Saboru pod okriljem Restart koalicije iz naše izborne jedinice pripalo je Renati Sabljar Dračevac koja je kazala da osjeća odgovornost što su dobili mandat manje u odnosu na prošle parlamentarne izbore:

Definitivno krivac postoji, ali ja bih rekla da su građani jako zadovoljni s današnjom vlasti i time kako HDZ upravlja državom. Čestitam pobjednicima. Osjećam, naravno, odgovornost za rezultat u našoj županiji ali uskoro idu lokalni i unutarstranački izbori i kroz to će se sve isprofilirati.

Domovinski pokret je, kao i u državi, treća politička snaga. Interese svojih birača iz 9. izborne jedince zastupat će Hrvoje Zekanović i Karolina Vidović Krišto koja je kritizirala trenutak u kojem su održani izbori te istaknula na čemu će joj biti naglasak u Saboru:

Borit ću se za sve ono što sam kroz kampanju i prije nje govorila. Dakle, beskompromisna borba protiv korupcije zvuči izlizano i ovdje je važno naglasiti da mi ne možemo ići naprijed dok se u Hrvatskoj ne provede lustracija, prije svega pravosuđa a onda i cjelokupnog javnog sektora. Bez toga Hrvatska ne može gospodarski rasti i neće se zaustaviti korupcija bez tog čina.

Treći put zaredom u Sabor će Mostov Miro Bulj. Teme koje je najaktivniji saborski zastupnik otvarao u prošlom sazivu, očito su biračima bitne. Bulj obećava da će borbu za Dalmaciju i ruralne krajeve:

Most će se boriti za ono za što se borio i u proteklom sazivu – za nacionalne interese i interese naroda. Bit ću Zadranin, bit ću često kao i dosad tu. Otvarat ću bitna pitanja i nadam se da će, kada budem davao amandmane i prijedloge, da će saborski zastupnici s tog područja to podržati. Ja obećavam da ću, ako nešto bude za Zadar i Zadarsku županiju, da ću to podržati bez obzira tko to predloži.

Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u IX. izbornoj jedinici glasovanju je pristupilo 44,87 % odnosno 183 899 građana.

9. IZBORNA JEDINICA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.