Hrvatski radio

Radio Zadar

Realna utopija za bolji svijet

14.05.2013.

15:32

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskom Sveučilištu danas je gostovao jedan od vodećih američkih sociologa, Erik Olin Wright. Predstavio je svoj projekt "Realna Utopija", u sklopu kojeg nudi okvir za razmišljanje o mogućim načinima izlaska iz ekonomske krize, ali i o širim mogućnostima alternativnog ekonomskog i političkog organiziranja suvremenih društava

Sociolog Erik Olin Wright napominje kako kapitalizam treba mijenjati jer ne poštuje osnovna demokratska načela o jednakosti društva u raspodjeli i odlučivanju te se temelji na stalnom rastu i potrošnji koje uništavaju naš planet. Kao alternativu, koju simbolički naziva realnom utopijom, predstavlja niz rješenja poput osnivanja radničkih udruženja, razvitka urbane agrokulture, osiguranje stalnog dohotka.

Utopija je zapravo riječ koja označava našu želju za boljim svijetom u kojem je pravda jednaka za sve, u kojem tražimo blagostanje i socijalni mir, to je svijet fantazije koji nigdje ne postoji, moja cilj je unatoč tome potaknuti ljude da rade na tome da bude svijet bolji. - poručio je sociolog Olin Wright.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.