Hrvatski radio

Radio Zadar

Recite zbogom srdeli do sredine siječnja

15.12.2015.

14:05

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Privremeni lovostaj na srdelu ove je godine počeo već 10.prosinca , a s obzirom da nakon njega dolazi redovni lovostaj na sitnu plavu ribu, srdele i inćuna neće na ribarnicama biti sve do sredine siječnja.

I dok dio građana negoduje, ribari su svjesni potrebe da se riblji resursi zaštite. 

Pečena, frigana, lešo - draga nam je i na druge načine, no na onu svježu srdelu morat ćemo malo pričekati. Domaćice negoduju, sitna plava riba je najdostupnija cijenom a omiljena i zbog...    

 Srdela mi je draga jako jer je zdrava i stvarno je volim... 

No dio građana svjestan je potrebe da inćun i srdela ostanu jadranska prepoznatljivost i za nove generacije... 

Mi moramo to zaštiti, pa i ovakvim mjerama, jer riba se prepolovila... 

Takav stav dijeli i ribarska strukovna udruga. Edison Boško , predsjednik Ceha ribara Zadarske županije činjenicu da je Ministarstvo poljoprivrede uz redovni (23.12. do 10.01.) uvelo još i privremeni lovostaj na sitnu plavu ribu (10.-22.12.) ocjenjuje pozitivnim...

Svakako da je bolje, bolje je da ju čuvamo sada dok je u intenzivnom mrijestu, a i konzumna veličina je nešto manja nego prošle godine pa ćemo joj dati vremena da raste. 

Potreba zaštite najvažnijeg jadranskog ribljeg resursa bila je jasna, pojašnjava pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, jer su znanost i struka jasno utvrdili... 

Ulovi su prosječno 65 tisuća tona, s tim da smo prošle ulovili i 70 tisuća tona male plave ribe i moramo paziti da ne siječemo šumu više nego što ona raste, odnosno da imamo taj održivi ribolov.            

Za ribare je dobra vijest da će ove godine za privremeni lovostaj biti obeštećeni , jer je Ministarstvu odobreno da plivaričare obešteti iz novog europskog Fonda za pomorstvo i ribarstvo, pa pomoćnik ministra Mišura poziva ribare da obustavu rada prijave. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.