Hrvatski radio

Radio Zadar

Red Arrowsi u dvodnevnom posjetu Zemuniku

30.04.2019.

11:30

Autor: Radio Zadar

Foto: HRZ/Marinko Karačić

Foto: HRZ/Marinko Karačić

Foto: - / -

Akrobatska grupa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske RAF, "Red Arrows" sletjela je jučer sa deset britanskih aviona BAE HAWK T-1 u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje".

Ovo je treći dolazak "Red Arrowsa" u bazu Zemunik koja im je jedna od postaja na njihovom proputovanju prema bazi Tanagra u Grčkoj gdje izvode završne pripreme za sezonu nastupa u 2019. godini. Piloti "Krila Oluje" tako su nakon nedavnog posjeta talijanske akro gupe "Frecce Tricolora" ugostli još jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa. Dobrodošlicu Red Arrowsima u Hrvatskoj i bazi Zemunik poželjeli su vođa "Krila Oluje" satnik Darko Belančić zajedno sa zapovjednikom Eskadrile aviona pukovnikom Robertom Ribarićem te britanski vojni izaslanik u RH  pukovnik John Anthony Carswell Kelly, a tijekom dvodenevnog posjeta "Krilima Oluje" "Crvene strijele" posjetit će i Grad Zadar.

Tom prigodom satnik Belančić rekao je kako je dolazak "Red Arrowsa"  znak odlične suradnje i prijateljstva dvaju nacionalnih akrobatskih grupa koje se razvilo još od prvih zajedničkih nastupa na velikim međunarodnim zrakoplovnim manifestacijama. "Počašćeni smo i ove godine što smo u prilici ugostiti naše drage prijatelje, a posebno u srcu nosimo sjećanje na naš zajednički nastup 2015. godine na "Royal International Air Tattoo" u bazi RAF Fairford kada su "Krila Oluje" osvojila nagradu za sveukupno najbolji nastup na tom najprestižnijem svjetskom vojnom aeromitingu", istaknuo je satnik Belančić.

"Red Arrowsi" su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 4900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži oko 25 manevara i traje oko 25 minuta. "Red Arrows" su prepoznatljivi i po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi 9 pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Vođa akrobatske grupe "Red Arrows" za sezonu 2019. je bojnik Martin Pert.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.