Hrvatski radio

Radio Zadar

Referendum za zaštitu Jadrana ?

18.01.2015.

08:11

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi sprječili eksploataciju nafte i plina u Jadranu udruga Eko Kvarner razmišlja o referendumu, potvrdio je predsjednik Udruge Vjeran Piršić. Eko Kvarner tom se projektu protivi - jer, kako kažu, nije to pitanje samo zaštite okoliša, nego zdravoga razuma. Puno više ćemo izgubiti u turizmu nego zaraditi na nafti, poručuje Piršić. O konkretnim akcijama, kaže, odlučit će nakon javne rasprave koja traje do 16-og sljedećeg mjeseca.

Podsjećamo, u Agenciji za ugljikovodike predstavljena je Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Studija je, kako je istaknula Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije, napravljena bez ikakvog pogodovanja bilo kome, dostupna je na internetskim stranicama te agencije, a javni uvid u samu studiju moguć je u Agenciji svaki dan od 10 do 15 sati. 

Ako sve bude po planu, navela je Dorić, prvi će radovi oko istraživanja na Jadranu početi krajem rujna.

                 Strateška studija utjecaja na okoliš vrlo je opsežan dokument, koji detaljno analizira sve moguće sastavnice okoliša i moguće negativne utjecaje obuhvaćene programom istraživanja ugljikovodika na Jadranu. Studija daje preporuke kako i na koji način neke stvari izmijeniti i primijeniti kako bi se potencijalni negativni učinci maksimalno smanjili, kazala je Dorić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.