Hrvatski radio

Radio Zadar

Reforme u upravi, turizmu... nastavak decentralizacije

14.06.2019.

16:32

Autor: Filip Matijević

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković na Sveučilištu u Zadru predsjedao je šestim sastankom Vlade sa županima, predstavnicima gradova i općina. Teme su bile provedbe Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, turistička sezona i zakoni te decentralizacija javne uprave.

Predsjednik vlade, Andrej Plenković, izrazio je zadovoljstvo što se vide učinci inicijative koju je pokrenula ova vlada, a to je da se sastaje s predstavnicima regionalne i lokalne vlasti i time čini korake ka decentralizaciji Hrvatske:

Prije svega, drago mi je da ovaj naš šesti sastanak potvrđuje koliko je ispravna bila odluka da uspostavimo ovaj dijalog i redovitu suradnju između vlade i naših županija te udruga gradova, općina... taj pothvat je omogućio da smo, zaista, potpuno svjesni svih prioriteta baš svih hrvatskih županija i svih krajeva Hrvatske. I ta činjenica, po meni, je promijenila i atmosferu našeg dijaloga, sadržaj te suradnje, brzinu komunikacije i načine rješavanja problema.

Reformom državne uprave od prvog dana 2020. na snagu će stupiti zakon kojim će se poslovi poput otvaranja obrta, kategorizacija apartmana i procjene vrijednosti nekretnina povjeriti regionalnoj samoupravi. Ministar uprave, Lovro Kuščević:

Poslove ureda državne uprave možemo svesti na poslove iz gospodarstva, društvene djelatnosti, opće uprave, imovinsko-pravne poslove. To su postupcima s kojima se naši sugrađani gotovo svakodnevno susreću i upravo zato  je važno obavljanje tih poslova dići na veći stupanj, a i sniziti cijenu tih postupaka. Ukupno uredi državne uprave po županijama provode više od 200 različitih postupaka. Jedini poslovi koji se neće spustiti županijama su inspekcijski poslovi i nadzor zakonitosti općih akata predstavničkih tijela jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave.

Druga tema sastanka bila je provedba Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, a ministrica Nada Murganić kazala je kako šest hrvatskih županija još nema primjerena skloništa, iako bi - po preporuci Vijeća Europe - jedna trebala biti na svakih 10 tisuća stanovnika.

Govora je bilo o turističkoj sezoni, koja je dobro startala, rekao je ministar turizma Gari Cappelli. Do 13. lipnja Hrvatska je zabilježila 4,8 milijuna dolazaka turista; 5 % više nego u istom lanjskom razdoblju. Predstavio je i novi paket turističkih zakona. Tako će o iznosu boravišne pristojbe odlučivati županije. Inzistirat će se na udruživanju turističkih zajednica, što će im donijeti i više novca. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.