Hrvatski radio

Radio Zadar

Rekordna turistička 2015. godina

08.01.2016.

08:31

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spomenuti ministar Lorencin jučer se pohvalio da je 2015. bila rekordna turistička godina. Hrvatsku je posjetilo više od 14 milijuna turista. Zarada je u tri tromjesečja bila 7 milijardi 300 miljuna eura.

Samo u udarnom, trećem kvartalu, zarada je iznosila 5 milijardi eura, tako da će prihodi u čitavpj 2015. gotovo sigurno biti veći od 8 milijardi eura. 

Najviše noćenja bilježi se u Istri - 23 milijuna i 600 tisuća te 3,5 milijuna dolazka. Slijede Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner. Naša županija je po sredini s 10 milijuna i 720 tisuća noćenja, što je plus od 6 %, a posjetilo ju je milijun i 536 tisuća gostiju. Riječ je o porastu od 5,5 posto.

Tijekom prosinca najviše se turista odmaralo u Gradu Zagrebu - uz plus od 22 posto dolazaka i 20 posto noćenja. Zadarska županija je opet u sredini uz porast od 13 posto gostiju i isto toliko noćenja. Lošije su Šibensko-kninska i Ličko-senjska županija.

Objavljeno je i u kojih se 10 turističkih odredišta prošle godine odmaralo najviše gostiju. Na prvome je mjestu Rovinj, Dubrovnik je drugi, a Poreč treći. Slijede Medulin, Umag, otok Lošinj, Zagreb, Pula, Split i Tar-Vabriga. Najveći porast, u odnosu prema godini prije, bilježi Split sa 17 posto ostvarenih noćenja više. Iako u ukupnim brojkama prednjače istarski gradovi i Dubrovnik, prošlogodišnje je najposjećenije odredište, pogotovo u prosincu, grad Zagreb.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.