Hrvatski radio

Radio Zadar

Rekordna zaposlenost u Zadarskoj županiji

11.04.2022.

17:14

Autor: Radio Zadar

Ilustracija: marikultura

Ilustracija: marikultura

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Pozitivni gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u trećem mjesecu 2022. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana ožujka u Zadarskoj županiji imali smo 57.620 zaposlenih, odnosno 2.023 (3,6 posto) više nego na isti dan godinu ranije te čak 3.548 zaposlenih više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu - objavljeno je na stranicama Zadarske županije. 


„Pred nama je jedno izazovno razdoblje za gospodarstvenike i građane općenito, jer su značajno porasle cijene energenata, a visoka cijena goriva zbog rata u Ukrajini mogla bi negativno utjecati na turizam i putovanja. Ipak, na svima nama je da se maksimalno pripremimo za turističku sezonu, a iskustvo koje smo izvukli iz korona krize sigurno će nam u tome pomoći. Sigurnost mora ostati naš brend, a zajedničkim trudom svih dionika nastavit ćemo stvarati preduvjete da gospodarska slika naše županije iz dana u dan bude sve bolja“, poručio je župan Božidar Longin najavivši da će se na županijskoj razini nastaviti s mjerom subvencije kredita poduzetnicima za investicijske projekte, a u ovoj godini uvest će se i nova mjera sufinanciranja otvaranja razvojnih (start-up) tvrki.

Da bi se održao rast gospodarstva potrebno je održati investicijsku aktivnost. Zbog subvencije Zadarske županije naši poduzetnici koji su temeljni nositelji poslovne aktivnosti imaju najnižu kamatnu stopu (cca 1%) kada ulaze u investicijske projekte. S obzirom da su niske kamatne stope jedan od najvažnijih uvjeta za investicijski rast svakako ćemo nastaviti subvenciju kamata na investicijske kredite, jer se to pokazalo konkretnom mjerom pomoći gospodarstvu. Zato je u međuvremenu i povećan kreditni potencijal za investicijske projekte, stoji u analizi Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za više od 11 tisuća (11.389 ili 24,6 posto) s trendom daljnjeg rasta. Dobre brojke zabilježene su i na nacionalnoj razini pa je broj zaposlenih u RH na dan 31. ožujka 2022. veći nego na isti dan prošle godine i to za 35.921 ili 2,3 posto - navodi se u objavi Zadarske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.