Hrvatski radio

Radio Zadar

Rekordne narudžbe za remontno brodogradilište

10.05.2017.

12:19

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon izlaska iz stečaja u siječnju, kaljsko remontno brodogradilište Nauta Lamjana bilježi rekordne narudžbe. No još uvijek imaju obveze iz stečaja, koje godišnje iznose oko 250 tisuća eura .

Direktor Nauta Lamjane Dražen Špinderk ističe kako su nakon izlaska iz stečaja morali rezervirati velika sredstva za obveze iz stečajne mase: Obveze proistekle iz stečaja iznose oko 1,1 milijun eura. Mi godišnje oko 250.000 eura moramo vraćati za obveze nastale u prethodnom razdoblju. Prvi mjesec u kojemu su nakon stečaja počeli raditi je bila veljača. Uslijedile su rekordne narudžbe - veljača izvanredna, ožujak rekordan, a kada se zbroje svi rezultati za travanj - trebao bi biti bolji nego ikada dosada. U Nauti Lamjani trenutačno radi tridesetišest radnika i pedesetak kooperanata. Za sada su se ograničili na brodove do devet i pol metara širine, od 20 do 45 metara dužine i do 300 tona težine. 

Maksimalno ćemo razvijati samo osnovnu djelatnost na našem koncesijskom dijelu obale. Pokušat ćemo što više očistiti i betonirati prostor, da možemo primati i skupe jahte, jer jahte za razliku od ribarskih ili turističkih brodava ipak žele biti na betoniranom prostoru, a ne na šljunku, kaže Dražen Špinderk.
U slučaju da se odluče raditi i na većim brodovima, to je za sada moguće samo na moru uz oprativnu obalu. Osim moćnije dizalice, problem im predstavlja i kvalificirana radna snaga: Mi sad trenutno zatražimo 20 zavarivača ili dvadeset cjevara ili brodomontera mi ih nemamo gdje naći. U tom slučaju moramo unajmiti kooperaciju iz Rijeke ili Splita. U Zadru ih nema.
A onima koji ne žele napustiti rodni otok nego tamo zaraditi plaću, činjenica da Nauta Lamjana ponovno radi, u svakom slučaju daje dašak optimizma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.