Hrvatski radio

Radio Zadar

Rektor u odlasku: Nagrada Austrije mi puno znači, a svom nasljedniku želim da nastavi put jačanja Sveučilišta

25.03.2015.

15:30

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečano je danas bilo na zadarskom Sveučilištu koje obilježava 13.-tu obljetnicu svoje obnove. Na svečanoj sjednici u prvome planu bio je zadarski rektor Ante Uglešić kojeg je zbog dobre suradnje i niza projekata ostvarenih sa Austrijom odlikovao predsjednik te zemlje. Kako je zadarski rektor na odlasku jer mu ove godine ističe drugi mandat ova nagrada za njega je i puna simbolike.

Nakon svečane sjednice napravili smo i kratki razgovor sa zadarskim rektorom.

Rektore što vam znači ovo odlikovanje predsjednika Austrije ? 

Zaista sam oduševljen i teško mi je u ovome trenutku pronaći riječi kojima bi opisao kako se osjećam. To je izuzetno priznanje koje sam shvatio i kao priznanje ne samo sebi, već i svom Sveučilištu, gradu Zadru i svojoj zemlji. Naravno, ono mi je poticaj da jačanjem veza koje su stoljetne između Austrije i Hrvatske , da ih nastavim i dalje u svim segmentima kojima se najviše bavim znanosti i visoko obrazovanje...

Čuli smo u obraćanju pomoćnice ministra obrazovanja Ružice Beljo Lučić kako politika ministarstva ide u smjeru jačanja i poticanja studija u tehničkom, biotehničkom , biomedicinskom i prirodnom području. Što to znači za zadarsko Sveučilište čiji program se bazira na humanističkim i društvenim znanostima ?. Nedavno ste reagirali na izjavu ministra Mornara koji je govoreći o nužnosti promjena kao primjer naveo studij španjolskog jezika u Zadru koji se može studirati i u Zagrebu.

Mislim da će vrlo brzo postati svima jasno da se bez humanističkih i društvenih znanosti ne može graditi niti druge znanosti i da su one temelj na kojima počivaju sve ove druge. Naravno trendovi su u cijelom svijetu da se njima sve manje poklanja pažnja, ali nažalost u takvom vremenu živimo. No i tu će se vrlo brzo stavri morati mijenjati jer bez pravih vrijednosti kao što su znanja iz humanističkih znanosti... ma sve su znanosti praktički proizašle iz teologije i filozofije.

Ove godine ističe vam mandat, gledajući put iza sebe što smatrate svojim najvećim uspjesima? 

Ono što je zasigurno najbolje da se Sveučilište etabliralo kroz ove godine, postali smo prepoznatljivi.  Postali smo važan čimbenik razvoja znanosti i visokog obrazovanja u našoj zemlji, ali smo postigli i veliku međunarodnu suradnju. U nekim segmentima napravili smo i prvi iskorak kao što su to primjerice združeni studiji.Etablirali smo i neke nove znanosti, evo podvodne tehnologije i znanosti kao studij. Idući mjesec očekujemo kako ćemo raspisati i prve natječaje za realizaciju kampusu.....

Za kraj, rektore što će te savjetovati svom nasljedniku ?

Da nastavi tamo gdje smo stali. Niti s jednim čovjekom svijet ne počinje niti prestaje. Projekte treba nastaviti i trebamo raditi na daljnjem jačanju Sveučilišta u Zadru i njegove pozicije u zemlji i svijetu.

 

Sutra je kako doznajemo i zakazana sjednica Senata na kojoj će službeno biti raspisani izbori za novog rektora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.