Hrvatski radio

Radio Zadar

Rektorica Vican o rušenju pozornice, vraćanju sportskih sadržaja i novim zgradama na Novom kampusu

26.01.2022.

13:45

Autor: Filip Matijević

Rektorica Dijana Vican ispred nove studentske menze

Rektorica Dijana Vican ispred nove studentske menze

Foto: Filip Brala / UNIZD

Projekt izgradnje i uređenja Novog kampusa potpuno će promijeniti lice tog dijela grada. Za dva mjeseca mogla bi se otvoriti nova menza, na mjestu srušene pozornice niče novi park, a vratit će se i studentski sportski sadržaji.

Gradnja studentske menze s paviljonima počela je prije više od dvije godine, a iako je koronakriza odgodila njezino stavljanje u funkciju, kraj se itekako nazire. Svečana vrpca možda će se presijeći već krajem ožujka, nada se rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican:


Došli smo u fazu opremanja i moramo opremiti prema točnim uvjetima koje je arhitekt propisao. A propisano je toliko detaljno da je sada, u vremenu korone, teže napraviti sve te artikle s takvim pojedinostima i to nas na neki način usporava. Dvadeset godina obnovljenog Sveučilišta obilježava se 25. ožujka pa imam pritajenu želju da se otvorenje dogodi tada. Ako dođe do nekih produljenja rokova, koji su u zakonskim okvirima, ona neće ovisiti o nama.


Rušenje pozornice kod Novog kampusa podignulo je prašinu. Ali Vican u zajedničkom prostoru Sveučilišta i obližnjih škola najavljuje stvaranje urbana zelene oaze:

Moji planovi su otpočetka bili uređenje Kampusa. Odjel za agronomiju je s ravnateljicom Poljoprivredne škole i njezinim suradnicima izradio projekt koji ćemo provesti; taj će prostor biti uređen zelenilom.

Vican o rušenju pozornice

Razloga za zadovoljstvo imaju i sportaši. Vraća se atletska staza. U odnosu na staru pomaknut će se nekoliko desetaka metara južnije, prema postojećem studentskom domu. Sveučilište će uložiti i u nove sprave i igrališta. Svi ovi projekti idu na pogon europskih fondova, a tako će se graditi i buduća STEM zgrada na sjeverozapadnom dijelu ove lokacije u kojoj će se naći i sadržaj koji zaokružuje priču studentskog grada u gradu – studentska ambulanta:


Uvijek kažem da je sveučilište sa 650 zaposlenih i 5.500 studenata svojevrsni grad u gradu. I mislim da se briga za zdravlje i funkcioniranje tolike ustanove najbolje očituje kroz brigu za zdravlje, a ambulanta za studente u neposrednom okruženju je nešto što je potrebno.


Čitav razgovor s rektoricom Dijanom Vican poslušajte sutra od 12 sati i 15 minuta u emisiji U objektivu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.