Hrvatski radio

Radio Zadar

Rektorica Vican: studij sestrinstva proći će proceduru

28.02.2018.

09:27

Autor: HRT centar Zadar

Rektorica Vican: studij sestrinstva proći će proceduru

Rektorica Vican: studij sestrinstva proći će proceduru

Foto: - / -

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican očitovala se na sjednici Senata o upitima studenata koji su zabrinuti za svoj status na sveučilišnom studiju Sestrinstva, na Odjelu za zdravstvene studije, a vezano za proces dobivanja akreditacije.

Izjava rektorice Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijane Vican:

Poluinformacije mogu biti štetne. U slučaju teme koju je otvorila skupina studenata i studentica studija Sestrinstva Sveučilišta u Zadru, a vezano za sveučilišni studij sestrinstva, mogu najsažetije kazati da je riječ o poluinformacijama.

Odgovorno tvrdim sljedeće. Sveučilišni studijski program Sestrinstva je u proceduri ishođenja akreditacije ili dopusnice. Procedura je u visokom obrazovanju složena utoliko što svaki studijski program prolazi zakonski definirane instance, od iščekivanja recenzije, zatim Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje. Pri tome se putem informacijskog sustava Mreže visokih učilišta utvrđuje kadrovski potencijal te istodobno zadovoljavanje zahtjeva za znanstveni status Sveučilišta u području biomedicine i zdravstva, a tek onda Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju sve dokumentacije obavlja upis u upisnik.

U nastojanju da Sveučilište u Zadru u pogledu studija Sestrinstva ne ostane na razini stručnog studija, te da koristi znanstvene i profesionalne kapacitete liječnika i medicinskih sestara u Zadru, trebalo je uskočiti u vlak novih zahtjeva, a to je zapošljavanje minimalno troje liječnika u minimalnom znanstvenom zvanju znanstvenih suradnika na puno radno vrijeme. Iako vrijedi višegodišnja zabrana zapošljavanja i usprkos nedobivanju sredstava za nova radna mjesta na teret državnog proračuna, Sveučilište je preuzelo na sebe financiranje dodatnih radnih mjesta i inoviralo je studijski program Sestrinstva prilagodivši ga u cijelosti direktivama Europske Unije koje propisuju obvezni standard za studije sestrinstva u državama članicama EU. Na temelju pozitivnih recenzija Senat kao najviše sveučilišno tijelo odobrilo je pokretanje studijskog programa. Sveučilišni program studija poslan je u daljnju proceduru. I to sve u dogovoru s nadležnim ministarstvom.

Danas na ovoj sjednici kažem vama kao najvišem tijelu, a iste riječi upućujem svim studentima Sestrinstva, novinarima i javnosti, da će studijski program Sestrinstva, kao i svih ostalih 80 studijskih programa uredno proći proceduru i biti sveučilišni studij. Nijedan student neće biti oštećen, a neće biti oštećeni ni profesori niti Sveučilište.

Ispričavam se studentima i studenticama što su im poluinformacije nanijele stresove. Visoka učilišta nisu izuzeta iz dugotrajne i ponekad nerazumljive ili kadšto nelogične administrativne procedure, navela je u izjavi rektorica Vican.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.