Hrvatski radio

Radio Zadar

rektorica Vican: Sveučilište će svojim monografijama popločati Zadar i Zadarsku županiju

22.03.2022.

08:13

Autor: Sveučilište u Zadru

izložba

izložba

Foto: Filip Brala/Sveučilište u Zadru / /

U Maloj dvorani HNK Zadar sinoć je, u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zadru, otvorena izložba sveučilišnih izdanja. Sveučilište je naslijedilo izdavačku djelatnost Filozofskog fakulteta u Zadru te je u posljednjih 20 godina učinilo mnoge iskorake koji su unaprijedili kvalitetu djelatnosti koja omogućuje prisutnost, vidljivost i prepoznatljivost znanstvenog rada zadarske akademske zajednice u domovini i svijetu.


- Svima je poznato da sveučilišta predstavljamo kroz provođenje studijskih programa, a manje je u javnosti prisutna znanstvena i izdavačka djelatnost. Prigodom 20 godina odlučili smo iznijeti sve naše tiskane proizvode kako bi se vidjelo ovo bogatstvo, koje su sveučilišni nastavnici stvarali radeći svoj osnovni posao. Posebno smo ponosni na monografije o otocima i mjestima kakve ne izdaje niti jedan institut u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo, kako budemo trajali, njima popločati Zadar i Zadarsku županiju, rekla je na otvaranju izložbe rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, zahvaljujući posebice „resornom prorektoru“ prof. dr. sc. Josipu Faričiću.
Sveučilišne publikacije, a u HNK Zadar izloženo ih je oko 380, upotrebljavaju se u nastavi na zadarskom i drugim hrvatskim sveučilištima. Mnoge među njima imaju neposredan utjecaj na društvenu i gospodarsku zajednicu, pridonoseći širenju i produbljivanju korpusa postojećih spoznaja, kao i primjeni znanstvenih ostvarenja u različitim sferama života, od civilnog društva i ustanova u kulturi, do strateškog i prostornog planiranja te implementacije u različitim gospodarskim djelatnostima. Jasna potvrda njihove vrijednosti su različiti bibliometrijski pokazatelji, među njima posebno citiranost, koji svjedoče o relevantnosti objavljenih rezultata u domaćoj i međunarodnoj akademskoj i široj zajednici.- U Knjizi nad knjigama se kaže da je u početku bila Riječ. Riječ je izuzetno važna jer se po njoj razlikujemo ali i prepoznajemo, upoznajemo i komuniciramo. Ponosimo se izdavaštvom u kojem njegujemo načelo universitas, kojim se na tlu Zadra dičimo više od šest stoljeća. U povijesti knjige i Zadru zabilježeno kako su Zadrani rano čitali monumentalna djela europske književnosti, kako su knjige bile predmet ostavinskih rasprava i kako je vrlo rano ona zaživjela kao mjesto okupljanja onih koji su dolazili iz raznih dijelova Europe studirati na ovom sveučilištu. Svaka od ovih publikacija, koje nastavljaju tu tradiciju, pravi je znanstveni i izdavački poduhvat za sebe, istaknuo je prorektor Faričić, zahvaljujući autorima, urednicima, recenzentima, lektorima i prevoditeljima, onima koji su oblikovali grafički i izdavački harmonična djela, koji su ih tiskali i preuredili za digitalnu platformu Morepress.Značajno mjesto na izložbi imaju sveučilišni znanstveni časopisi, čija je kvaliteta prepoznata na globalnoj razini, pa su tri indeksirana u vodećim svjetskim bibliografskim bazama podataka Web of Science i Scopus, a mnogi drugi visoko kategorizirani u nacionalnim klasifikacijama.- Objavljujemo i na engleskom i drugim jezicima, otvaramo naše prozore kako bi se rezultati mogli vidjeti, prepoznati i vrednovati. Takva izdanja često su ulaznice za stvaranje novih suradnji, jer kroz razmjenu dolazimo i do vrijednih izdanja iz cijelog svijeta, važnih za našu knjižnicu. Svaka knjiga izuzetno nam je važna i nadam se da neće biti samo lijepi eksponat u vašim domovima, nego medij kojim ćete dobivati nove spoznaje i dolaziti do novih ideja, kritički čitati i ukazati nam na ono što je pogrešno ili propušteno, rekao je Faričić, proglašavajući izložbu otvorenom.Izložba će se održavati u Maloj dvorani HNK Zadar od 22. do 25. ožujka 2022. u vremenu od 9 do 13 sati. Sva izdanja Sveučilišta u Zadru mogu se nabaviti u Sveučilišnoj knjižari Citadella.


izložba

izložba

Foto: Filip Brala/ Sveučilište u Zadru / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.