Hrvatski radio

Radio Zadar

Relikvija omiljenog sveca stigla u Zadar

14.09.2017.

14:30

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadar je oko 14 sati i 20 iz Padove stiglo tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića. Jedinstveni je to događaj za Zadar u kojem je ovaj hrvatski svetac djelovao tri godine. Brojni vjernika pohodie Gospu od Zdravlja kako bi vidjeli tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića i pomolili se.

Dolazak su označila zvona. Tijelo svetog Leopolda nakon molitve uneseno je u crkvu Gospe od Zdravlja. Svečani doček i molitvu predvodio je generalni vikar msgn. don Josip Lenkić.

Tijelo svetog Leopolda bit će danas izloženo vjernicima na štovanje u Gospi od Zdravlja, a potom u katedrali gdje će svečevo tijelo biti izloženo do sutra ujutro u 7 sati kada relikvija odlazi u njegov rodni kraj - Herceg Novi.
Sveti Leopoldu Bogdanu Mandiću, rođen je 1866. u Herceg Novom. Kažu da su na dan njegove smrti ljudi odmah tražili da ga se proglasi svecem. 16. listopada 1983. papa Ivan Pavao II. Leopolda je proglasio svetim. Papa Franjo ga je uz sv. Pija proglasio zaštitnikom Godine milosrđa.
Kao mladi svećenik u početku je djelovao u raznim samostanima, gdje se uvijek u duhu sv. Oca Franje rado primao svakog posla. Jedno vrijeme je djelovao i u hrvatskim krajevima, i to kao poglavar (gvardijan) samostana Gospe od Zdravlja u Zadru od 1897. do 1900. boravio u samostanu kapucina i rektor samog samostana Gospe od Zdravlja, a oko godinu dana u Kopru. Svega nekoliko dana tijekom 1923. godine djelovao je i u Rijeci No, najduže boravi u Padovi (od 1906. pa do smrti 1942.) prvenstveno kao ispovjednik.

Ususret dolasku neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zadar nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako  "Časteći zemne ostatke svetih Božjih ugodnika daje se zapravo slava i čast Bogu koji je izvor i počelo svake svetosti. Neka po zagovoru svetoga Leopolda boravak njegova svetoga tijela bude milosno i blagoslovljeno vrijeme za naš Grad i nadbiskupiju".Dolazak sarkofaga sa tijelom sv. Leopolda predviđen je oko 14 sati, te će se Liturgija dočeka održati u Crkvi Gospe od zdravlja. Vjernici će od 14.30 do 17.30 sati moći počastiti sveca pred njegovim tijelom.

U 18 i 30 sati počinje procesija od crkve Gospe od zdravlja do katedrale Sv. Stošije gdje će se prenijeti svečevo tijelo.
  Koncelebrirano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u 20 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Prijenos mise slušajte u programu Radio Zadra.
Cijelo vrijeme boravka svečeva tijela u katedrali vjernici će imati priliku za ispovijed. Odlazak relikvija iz Zadra predviđen je sutra u 7 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.