Hrvatski radio

Radio Zadar

Reportaža iz Visočana : vatra nadomak kuća, vatrogasci sve nadziru, ali stiže noć...

13.07.2022.

19:41

Autor: Toni Pajkin

Požar stigao nadomak Visočana

Požar stigao nadomak Visočana

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Od 11 sati vatrogasci se bore s požarom kod Visočana koji je izbio nakon kvara na kombiju koji se potom zapalio. U poslijepodnevnim satima vatra je stigla nadomak kuća na zapadu mjesta. 


Na svega stotinjak metara od vila namijenjenih za turizam, ali svega 25 do 50 metara od staja i dvorišta s blagom. U štalama su krave, a omanje stado ovaca je u ograđenom dvorištu. Ovce su se stisle jedna uz drugu, ne daju nikakvog glasa dok se cijelim prostorom širi dim kroz koji sa zapada prodiru sunčeve zrake. Ne bi se reklo da je sunčan dan. 

Požar kod Visočana

Požar kod Visočana

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Vatra je pod nadzorom. Gori grabov šumarak i nisko raslinje. Vatrogasci su frontu obrane utvrdili na sjevernoj strani iza nekoliko kuća i vila u nizu. Na puteljku širine tri metra te sa jugozapadne strane odakle vatra također nadire. 


Na terenu Zvonka Klarića je druga crta obrane. Tu će, kaže mi Zvonko graditi više vila u nizu za iznajmljivanje. Nije mu drago što je ograda srušena, ali mu je jasno da je jedino tako moguće ući u vatru i natopiti teren vodom da se požar ne bi širio. 

Dok objašnjava probleme s vodom i  kako računi i ovrhe redovito stižu, a voda u njihovim domovima curi na kapaljku, nalijeće kanader spušta se u dimnu zavjesu i baca vodenu bombu. "Jedino ovo može požar zaustaviti"- kaže Klarić. "Vatrogasci kad isprazne cisterne moraju više kilometara natrag jer vode u hidrantu nema, kao ni u našim kućama"

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Vjetar je jak, kovitla! Na zgarištu se samo dimi i naizgled se čini da tu više nema nikakvog posla za gasitelje, ali vrtlog vjetra za tren iz mokrog granja izvlači plamene jezičke, koji se za tili čas uspnu uz debla i dopužu do ofurenih krošanja stabala. I to je to! Opet gori!Požar Visočane

Požar Visočane

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

No, manja je briga što vatra izbija na prostoru koji su gasitelji prepustili plamenu. Ono što brine je da ne zahvati objekte i ne ugrozi ljude i njihovu imovinu. Uvjerili smo se kako je pred stajom u dvorištu plamen suknuo iz drvene građe. 

Nikome, osim vatrogascima nije jasno da se i to može dogoditi. Da plane naigled ni iz čega i na mjestu koje je daleko od vatrene linije.  

Požar u dvorištu

Požar u dvorištu

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Vatrogascima je požar u Visočanima još jedan radni dan. No ljudima čije su kuće nadomak otvorenog plamena i dima nije svjejedno. Pogotovo jer stiže noć, a ukoliko nastavi puhati ovako jak vjetar moguće je da će se vatra opet razbuktati. Brine ih i to što su noću uskraćeni za pomoć zračnih snaga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.