Hrvatski radio

Radio Zadar

11:43 / 11.11.2018.

Autor: Radio Zadar/HINA

Revija lutkarskih kazališta Rijeka: Publika nagradila i zadarsko kazalište

izvor: Kazalište lutaka Zadar

izvor: Kazalište lutaka Zadar

Foto: - / -

Nagrada publike "Domino" za najbolju predstavu ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta Rijeka dodijeljena je sinoć predstavi "Kar" praškog Studija Damuza, koju je publika ocijenila s prosječnom ocjenom 4,9., izvijestili su iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Predstave "Kar" posljednja je prikazana na reviji, a na osebujan način predstavlja "vesele karmine za Anu Karenjinu" i nadovezuje se na taj Tolstojev roman. Nakon predstave, revija je zatvorena koncertom "We Are Going to Die" skupine glazbenika koja sudjeluje u predstavi "Kar."

Prema sudu publike, na drugom mjestu je interaktivna predstava za bebe "Blisko" Dječjeg umjetničkog centra Poznan iz Poljske, s prosječnom ocjenom 4,89, a na trećem predstava kazališta lutaka Zadar "Nikomu pravo", s prosječnom ocjenom 4,85.

Revija lutkarskih kazališta Rijeka održana je od 2. do 10. studenoga, a 18 ansambala iz Hrvatske, Češke, Poljske, Slovenije, Austrije i Italije prikazalo je ukupno 19 predstava, u prostorima Gradskog kazališta lutaka, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Kulturnog centra RiHub te u Dvorani kulture "Joga u svakodnevnom životu".
Ovogodišnjim izborom predstava nastojalo se prikazati bogatstvo i raznolikost lutkarskih tehnologija i izraza, a podijeljene su u cjeline za vrtićki uzrast, školski uzrast te za mlade i odrasle.

Reviju je otvorila predstava "Petar Kuštravi" Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, "bizarna opereta o lošem ponašanju djece i posljedicama",. Tijekom revije predstavljen je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programski pravac Dječja kuća, a srodne ustanove iz Ljubljane i Poznana u Poljskoj predstavile su svoje djelovanje.
U popratnom programu održana su predavanja o europskoj mreži kazališta za najmlađe gledatelje "Small size" i o važnosti kazališta za bebe, tradicionalna radionica izrade glazbenih instrumenata i dječja lutkarska radionica i igraonica, izložba interaktivnih svjetlosnih instalacija "Čarobni vrti" i drugi programi. Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavilo se s dvjema predstavama: "Gdje su nestale čarapice?" i "Zamrznutim pjesmama".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.