Hrvatski radio

Radio Zadar

Ribari traže rješavanja problema iskrcajnih mjesta

07.10.2018.

08:13

Autor: HRT Radio Zadar

Ribari traže rješavanja problema iskrcajnih mjesta

Ribari traže rješavanja problema iskrcajnih mjesta

Foto: - / -

Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a te brojni ribari, sudionici skupa, prezentirali su tijekom boravka na Rabu, potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede te brojnim njegovim suradnicima probleme s kojima se susreću u radu na moru i kopnu te objavom Zaključaka završili 23. Susret ribara.

23. Susret ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore održavao se od 4. do 6. listopada.

Zaključci Susreta ribara su dokument putem kojeg će Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a svoja traženja uputiti nadležnim institucijama. 

Pokrovitelj ovogodišnjeg Susreta ribara bilo je Ministarstvo poljoprivrede, a domaćin Obrtnička komora Primorsko-goranske županije.  

23. Susret ribara otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji se obratio velikom broju sudionika, od ribara iz cijele Hrvatske preko predstavnika znanstvenih i stručnih institucija do izaslanika ministarstava i uprava koji se bave poslovima vezanim uz ribarski sektor.

U svom obraćanju istaknuo je da su ribolov i akvakultura uvršteni u djelatnosti od strateške važnosti za gospodarstvo RH te da njegovo ministarstvo i Vlada poduzimaju sve kako bi ostvarili dva zajednička cilja: zaštitu resursa i održivo ribarstvo.

„Želimo da ribari mogu pošteno živjeti od svoga rada, da Jadran ostane najbogatije europsko more i da naši potrošači imaju svježu domaću ribu u ribarnicama. Uspjeli smo Europi dokazati da su naše mjere upravljanja resursima dale najbolje rezultate i da ih je potrebno nastaviti. Odobrene su derogacije koje će omogućiti približavanje obali malim plivaricama i mrežama potegačama, a ogroman uspjeh postigli smo dogovornom zabranom ribolova u Jabučkoj kotlini. Rješavamo sve izazove redom kojim se pojavljuju, a upravo s kolegama iz drugih ministarstava intenzivno radimo na rješavanju problema ribarskih luka i iskrcajnih mjesta. Ove godine proveli smo prvi natječaj za ulaganja u modernizaciju i opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, a na današnji dan ugovorili smo oko 46% ukupno alociranih sredstava za ovo programsko razdoblje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, odnosno 1.194.396.185,31 kuna“, izjavio je.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je naglasio kako je Ceh za ribarstvo i akvakulturu jedan od najaktivnijih cehova koji djeluju pri HOK-u te može biti uzor brojnim drugim cehovima. Njegovi članovi svojim konkretnim zahtjevima ujedinjeno kucaju na vrata nadležnih institucija i postižu rezultate, iznose prijedloge, pregovaraju i nerijetko ostvaruju ciljeve. Okupljene u Cehu, uvažava ih se kao partnera u kreiranju politika. Iskoristio je priliku da prisutnom potpredsjedniku Vlade zahvali na dosadašnjoj dobroj suradnji njegova ministarstva i Ceha i izrazio nadu kako će se ona u budućnosti nastaviti u još većem obimu.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, Mato Oberan, na samom završetku događanja predstavio je brojnim okupljenim ribarima Zaključke ovogodišnjeg 23. Susreta ribara.

 

ZAKLJUČCI

Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture traži se definiranje iskrcajnih mjesta te donošenje Odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju iskrcajnih mjesta za ribarska plovila.

Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture traži se smanjenje obima obaveza i troškova za ribarska plovila.

Traži se da se pronađe rješenje za smanjenje troškova pogonskog goriva za ribarska plovila.

Traži se nastavak započetih aktivnosti vezanih uz problematiku predacije na uzgajalištima školjaka.

Podržava se nastavak provedbenih mjera u plivaričarskom i kočarskom ribolovu s ciljem zaštite resursa u moru.

Sljedeći 24. Susret ribara održat će se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.