Hrvatski radio

Radio Zadar

Ribarski brodovi opet u rezališta

15.10.2016.

10:32

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugotrajna kriza u ribarskom sektoru, nerijetko skupo održavanje brodova i flote, te slabo zanimanje mladih za bavljenjem ribarstvom, primorale su neke od hrvatskih ribara da zuvijek napuste tu djelatnost te brodove prenamijene ili prepuste uništenju.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju obvezali smo se i na ispunjavanje mjere obustave ribolovne aktivnosti - takozvanoga scrapinga, kojim se u okviru zajedničke ribarske politike nastoji smanjiti izlov ribe na Jadranu. Mjera trajnoga uništenja ili prenamjene ribarskih brodova najviše se isplatila ribarima koji više iz ovih ili onih razloga ne mogu obavljati svoju djelatnost. Zato su od Unije dobili i poticajna sredstva, a u kojoj je fazi trenutačno provedba te mjere pojašnjava načelnica u sektoru europskih fondova za ribarstvo Irena Jahutka:

Završili smo prvi krug iz novog fonda. Ostao je možda još jedan ili dva broda koja se trebaju uništiti ili prenamijeniti. Na razini EU komisije u tijeku je prihvaćanje izvješća o floti. 

U tom dokumentu je određen akcijski plan, te koliko se brodova u kojem segmentu mora povući iz ribolova, da bi ta djelatnost bila opravdana i rentabilna. Izvještaj o našoj floti uskoro bi trebao biti usvojen, tako da bi se odmah moglo krenuti s novim natječajem. Kriteriji ostaju isti, a jedino gdje se mogu očekivati neke promjene su segmenti ribarstva na koje će se odnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.