Hrvatski radio

Radio Zadar

Ribarstvu slijede 2 teške godine

26.07.2013.

12:45

Autor: sjakšićmandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sljedeće dvije godine bit će vrlo teške za hrvatsko ribarstvo, trebat će nam puno strpljenja za prilagodbu strogoj ribarstvenoj politici Europske unije, no imajte povjerenja u naše znanstvenike i mjerodavna ministarstva koji se znaju s tim nositi - poručio je to ribarima pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo Ljubomir Kučić, otvarajući jutros 45. Tunuaru u Kalima. Ključni ribarsku problem nakon ulaska u Uniju je visina mreže plivarice na Jadranu - kazao je Kučić, te najavio borbu za interese plivaričara kroz zajednički nastup slovenskih, hrvatskih i talijanskih ribara prema Briselu.

Budite strpljivi i imajte povjerenja u naše znanstvenike, upravu za ribarstvo, mjerodavna ministarstva , znamo se boriti za naše interese- poručuje pomoćnik ministra Kučić, a da će borba u sljedeće dvije godine u Bruxsellesu biti teška nije poricao. Ključni problem trenutačno je visina mreže plivarice na Jadranu čulo se u Kalima…

"Meditaranska uredba neznam koji broj govori da mreža ne smije biti viša od 120 metara, a sve su naše mreže 160 m 180 metara i mi sad to moramo dokazati. Bit će jednostavnije to sada dokazati za zajedničkim stolom za kojem ravnopravno sjedimo ali neće biti lako jer oni ne puštaju stvari. Italija , Slovenija i Hrvatska zajedno-dogovorili smo se (idemo zajednički prema Bruxsellesu ) -imali smo niz sastanaka u Rimu i dogovorili smo se i to će uspjeti" nada se Ljubomir Kučić."

Ribari uz to podsjećaju na one stare probleme kao što je skakanje cijene plavog dizela , te upitnost poticaja u ribarstvu. Plivaričar Edison Boško…

"Taj sektor je u velikom deficitu ako ( država) ne nađe model poticanja i za ulov i za preradu plave ribe jer to je generator čitavog hrvatskog ulovnog sektora.

U Kalima je danas posebice istaknut problem obnove stoka tune. Doktor Ivan Katavić iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo potvrdio je kako je broj tuna u jednom zapasu mreže 2011.bio 158, a ove se godine u jednom zapasu ulovilo 716 jedinki, što neupitno govori o povratku tune u Jadran. O tome svjedoče i poparane plivaričarske mreže…

"Tuni su veliki ekstrem u moru koji nam čini veliku štetu, u zadnje dvije - tri godine su nam devastirali mreže koje su nam prije znale trajati i po sedam-osam godina, a sada ih moramo potpuno obnavljati, a jedna naša mreža dođe i do 100 tisuća eura", kazao nam je Edison Boško, vlasnik velike plivarice.

Ribari od međunarodnih organizacija traže odštetu, a znanstvenici odgovaraju kako će argumentirati njihove zahtjeve.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.