Hrvatski radio

Radio Zadar

14:19 / 08.12.2021.

Autor: Filip Buzov

Rijeka Zrmanja od danas pod nadzorom

Rijeka Zrmanja

Rijeka Zrmanja

Foto: AUTOR Dino Stanin / Pixsell

Zahvaljujući europskom projektu - PEPSEA - na rijeci Zrmanji danas se postavljaju dva sofisticirana uređaja za nadzor, a koja su posebno osjetljiva na iznenadna onečišćenja. Riječ je pilot projektu koji će se provoditi na još tri lokacije na našoj obali, a sve u cilju zaštite mora i priobalja.

Naša poznata krška ljepotica, rijeka Zrmanja nažalost je dobar primjer zašto nam je potrebna ovakva tehnologija. Još su svježe slike s kraja 2019. godine kada je rijeku zagadio mazut, najvjerojatnije iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu. Bila je to prava ekološka katastrofa - prisjeća se načelnik Jasenica Stipe Vulić : Onečišćenje je došlo i do Novigradskog mora, u Maslenici su plaže također bile onečišćene, jedan od senzora postavit će se u općini Jasenice tako da ćemo i mi moći detektirati onečišćenje .


Riječ je o stopostotno hrvatskoj tehnologiji koja omogućuje prevenciju, hitnu intervenciju, ali i praćenje stanja u okolišu. Predstavnik proizvođača Tomislav Grubeša upoznao nas je s detaljima: Osim što se detektira ulje, mjeri odmah i parametre rijeke, vodostaj i brzinu, a iz čega se može precizno utvrditi kojom brzinom i u kojem se smjeru te naftne mrlje mogu širiti, a osim toga postavit će se i druga hidrološka postaja koja mjeri hidrološke parametre, brzinu, vodostaj i protok rijeke Zrmanje...


Ovakvi radarski sustavi postavit će se i na moru u splitskoj luci, šibenskom kanalu sv. Ante i na Dugom otoku u luci Sali. No nije to i jedina oprema koja se nabavlja. Između ostalog nabavljen je i dron koji će biti u funkciji nadzora zadarskog akvatorija, ova sva oprema ustvari je na raspolaganju Operativnom centru Zadarske županije, bit će smještena u JVP Zadar jer oni imaju 24 - satno dežurstvo - otkrila je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica županijske Razvojne agencije Zadra Nova koja je vodeći partner na ovom projektu u kojem sudjeluju i Talijani, pa je tako jedan od zajedničkih ciljeva i sastavljanje registra ugroženih područja za izradu detaljnih interventnih planova.Sa službenih stranica Zadarske županije 


Glavni cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije. Plan intervencije uključivat će prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka kako bi se spriječilo onečišćenje kada je to moguće i smanjenje posljedica ako se onečišćenje ne može izbjeći. Partneri će raditi na stvaranju Registra zatvorenih dijelova mora koji su podložni opasnostima onečišćenja te na razvoju i primjeni metodologije za izradu detaljnih planova intervencija uz razvoj tehnologije za učinkovito čišćenje onečišćenja mora u zatvorenim dijelovima mora. Hrvatski i talijanski partneri nastojat će pridonijeti povećanju sigurnosti programskog područja - Jadranskog mora, od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma, a s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima.


U sklopu projekta nabavit će se oprema za nadzor, među kojom su i dronovi kojima će se nadzirati zadarski akvatorij u skladu s najnovijim tehnologijama. Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru Zadarske županije za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji.


Projekt PEPSEA ukupne vrijednosti 2, 9 milijuna eura sufinancira se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska.


Uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri s hrvatske strane su Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC, Splitsko-dalmatinska te Šibensko-kninska županija, dok su s talijanske strane partneri Konzorcij za istraživanja iz Ferare, Regionalni park Po Delta Veneto, Gospodarska komora Bari i Agencija za zaštitu okoliša iz Venecije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.