Hrvatski radio

Radio Zadar

Rijeke su naše blago

22.11.2017.

17:33

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode u gradu Obrovcu otvorila je četvrtu po redu izložbu fotografija „Veslajmo za naše rijeke!“ kao nastavak ovogodišnje nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago!“.

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, unutar svoje višegodišnje nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ otvorila je izložbu fotografija Damjana Kolareka, Gorana Šafareka i Tomislava Šolića. Izložba se može pogledati u Pučkom otvorenom učilištu u Obrovcu (Trg dr. Franje Tuđmana 2) svakim radnim danom od 8 do 15 sati. 

Ovogodišnjom kampanjom „Naše rijeke, naše blago“ WWF Adria nastavlja kontinuirano upozoravati na najveće prijetnje hrvatskim rijekama. Poslije regate na Korani i lanjske na Mrežnici, ove godine više od 200 kajakaša, raftera i entuzijasta u šest dana preveslalo je šest rijeka: Savu, Dravu, Kupu, Zrmanju, Koranu i Mrežnicu i prošetalo ugroženim kanjonom rijeke Krupe. 

WWF je kampanju pokrenuo u suradnji s klubovima: Matis, Varteks, Končar, Vodomar, Rastočki mlinari; udrugama: Eko Zrmanja, Eko Pan, Udruga „Kupa“, građanskim inicijativama: Ujedinjeni Slunj i Volimo Mrežnicu, te partner agencijama: Croatia Open Land i Raftrek, čiji su članovi i aktivisti zajedno proveli šest dana veslajući hrvatskim rijekama. 

Na otvorenju izložbe posjetiteljima se obratila Irma Popović Dujmović voditeljica projekata u WWF-u koja se zahvalila na dolasku građanima Obrovca, udruzi Eko Zrmanja te svima prisutnima i naglasila: „Ova je izložba potvrda uspjeha naše kampanje. Obišli smo sve rijeke kojima smo i planirali proći i sve smo ih zatekli u dobrom stanju. I dalje ćemo se boriti za naše rijeke da ih očuvamo u prirodnom stanju i da budućim generacijama ostanu na raspolaganju.“ 

WWF Adria je kao dio kampanje pokrenula i peticiju za spas rijeke Krupe usmjerenu prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji kojom se apelira da se kanjon rijeke Krupe, dio Parka prirode Velebit izuzme iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe. 

Putujuća izložba fotografija Veslajmo za naše rijeke! uz Zagreb, Dugu Resu, Slunj i Obrovac planira obići i gradove Zadar, Varaždin i Karlovac kako bi obuhvatila sve gradove čiji građani su pomogli u realizaciji kampanje „Naše rijeke, naše blago!“.

Četvrta po redu putujuća izložba fotografija otvorena je od 20. studenoga do 1. prosinca u Obrovcu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.