Hrvatski radio

Radio Zadar

Rječničko blago Škabrnje

14.11.2013.

08:02

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskoj Gradskoj knjižnici sinoć je predstavljen Rječnik govora Škabrnje autora Mile Bašića. Na preko 170 stranica autor Bašić, inače profesor biologije, zabilježio je preko dvije tisuće i sedamsto riječi svog rodnog kraja. Sve je kaže počelo prije 15-tak godina kada je uočio da brojne starinske riječi nestaju iz svakodnevnog govora.

U radu na knjizi kasnije mu pomažu prijatelji i kolege kojima je hrvatski jezik struka, profesori Kazimir Šćiran, Ante Milković i Mile Mamić.

"Bio sam ustrajan, Uzeo sam bilježnicu s nakanom da u nju zapišem svaku izvornu, a već pomalo zaboravljenu riječ moje rodne Škabrnje i okolnih sela. Ta ja beilježnica uvijek bila sa mnom, pa i na mom radnom stolu i školi. Broj prikupljenih riječi bivao je iz dana u dan sve veći dok ih napokon nisam zaokružio na 2 700.Najveće bi mi zadovoljstvo bilo  kad bi se ova knjiga našla u rukama mojih Škabrnjana , a još veće kad bi se našlo nekoliko mlađih i stzručnih ljudi koji bi nastavili moj rad" - poručio je autor Mile Bašić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.