Hrvatski radio

Radio Zadar

Rječnik koji zbližava religije

14.11.2013.

15:47

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nazočnosti predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj na zadarskom Sveučilištu predstavljen je Hrvatsko - Njemačko religijski rječnik. Kako se ističe riječ je o prvom dvojezičnom rječniku takve vrste u nas, a cilj je prije svega širenje općeg i religijskog znanja te pismenosti. Autori knjige koja sadrži preko 3 i pol tisuće riječi na 600 - tinjak stranica su profesori Pavlo Mikić i Mirko Gojmerac.

Evo što o značaju ovoga religijskog rječnika kažu neki od današnjih predstavljača:

"Rječnik je važan u otvaranju dijaloga, isto tako često se nađem zatečen da ne poznajem neke detalje, nekih određenih religija, značenja života, taklo nismo da sada imali jedno mjesto gdje bi se mogli obratiti." - rekao je glavni rabin u RH Luciano Moše Prelević.

"Rječnik govori zaista o svemu, zaista se može vidjeti jedna širina, ali istovremeno i punina zajedničkog korjena svih Abrahamovskih religija koje egzistiraju na ovim područjima" - rekao je muftija Aziz ef.Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH.

"Jasno da je on važan za različite religije, ali ja bih rekao i da je važan za kulturu i znanost, posebno za prevoditelje" - rekao je prefesor Stjepan Baloban sa Katoličkog bogoslovnog fakuluteta u Zagrebu.

Ovo je prvi rječnik u nas, prvi pokušaj takvog rječnika, određen željom da se čitatelju dobre volje otvori bogatstvo njegove vjere, omogući bolje razumijevanje druge vjere te tako pridonese dijaloškoj otvorenosti. Prostor kojem je rječnik namjenjen je vjerski i svjetonazorski pluralistički - poručuju autori. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.