Hrvatski radio

Radio Zadar

Roditeljstvo djeteta s teškoćama u razvoju nosi sa sobom brojne izazove

21.03.2023.

15:31

Autor: Filip Buzov

okrugli stol zadarsko Sveučilišta

okrugli stol zadarsko Sveučilišta

Foto: FB / /

Dobrobit zaposlenih roditelja djece s teškoćama u razvoju - tema je okruglog stola koji se održava u Zadru.

Uvod u raspravu bilo je istraživanje koje je proveo Odjel za psihologiju zadarskog Sveučilišta kako bi približio sve izazove s kojima se roditelji tu susreću kao i analize postojećih politika. 


Roditeljstvo djeteta s teškoćama u razvoju nosi sa sobom brojne izazove, a jedan od značajnijih, iako u manjem opsegu istraživanih izazova, jest otežana mogućnost usklađivanja radne i obiteljske uloge, koja se odražava na dobrobit samih roditelja, a onda posljedično i na optimalni razvoj njihove djece. Primjerice majka koja radi na pola radnog vremena i to za vrijeme kad joj je dijete u školi, postavlja se isto tako pitanje kvalitetna skrbi o djeci sa većim poteškoćama, što kad recimo majka mora hitno na operaciju.

Ana Slišković, voditeljica ovoga projekta

Na neke od izazova odgovorila je Marija Pletikosa državnu tajnicu pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Sutra bi na sjednici Vlade trebao biti zakon o osobnoj asistenciji to je nešto što se najviše tiče roditelja djece s teškoćama, pa onda u saborsku proceduru. Radimo i na zakonu o inkluzivnom dodatku ....

Marija Pletikosa, državnu tajnica pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Jedna od sudionica je i Suzana Periša predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije koja je upozorila kako im je kao roditeljima najteže jer se njihova djeca teško zapošljavaju i nema izgrađenog sustava potpomognutog stanovanja.

Grad Zadar uopće nema zaposlenih osoba s poteškoćama u razvoju ni osoba s Down sindromom, niti imamo potpomognut sustav stanovanja , a što bi ustvari bilo nužno da mi roditelji sutra mirno spavamo i mirno odemo s ovoga svijeta, jer je naše dijete dobilo život dostojan čovjeka.

Suzana Periša predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županij

Marija Pletikosa, državnu tajnica pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osvrnula se na tu problematiku posebice što se tiče potpomognutog stanovanja.

Upravo smo prije nekih mjesec dana potpisali novi sporazum sa Svjetskom bankom, a koja radi na deinstitucionalizaciji , na transformaciji sustava socijalne skrbi i cilj te reforme, je među ostalim, ja upravo izgradnja kapaciteta za svu djecu s poteškoćama u razvoju, pa tako i osobe s Down sindromom.

Marija Pletikosa, državnu tajnica pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.