Hrvatski radio

Radio Zadar

"Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje..."

04.07.2022.

07:39

Autor: SJM

Ivan Baranović i Aneta Gotovac glume Roka i Cicibelu

Ivan Baranović i Aneta Gotovac glume Roka i Cicibelu

Foto: HNK Zadar / Radio Zadar

Nakon otvaranja 28. Zadarskog kazališnog ljeta s legendarnom komedijom Ive Brešana, PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA u režiji Dražena Ferenčine i u koprodukciji HNK Zadar i KLZ Zadar program se nastavlja večeras u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar s mediteranskom pričom Miljenka Smoje, ROKO I CICIBELA u produkciji Kazališne družine RITAM IGRE i u režiji Milana Štrljića. Igraju: Ivan Baranović i Aneta Gotovac. Početak predstave je u 21:30h.


Koga nije ganula priča o Roku i Cicibeli, siromašnim ljubavnicima iz staroga Splita koji su sve nedaće prebrodili skupa zahvaljujući svojoj ljubavi? O ovo dvoje istinitih likova pisao je legendarni splitski kroničar Miljenko Smoje, po njegovu scenariju snimljen je i film, a opjevao ih je i Oliver Dragojević:

“To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje

Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje.."

Radnja drame „Roko i Cicibela“ temelji se na stvarnim osobama i događajima s početka dvadesetog stoljeća. Prema ovom Smojinom scenariju je 1978. snimljen i istoimeni film u kojem su glavne uloge ostvarili Boris Dvornik i Semka Sokolović – Bertok. Roko Ljubica, zvani Balauska, bio je ribar koji je živio na napuštenoj gajeti na Matejuški, a zaljubio se u Dujku Bašić čiji je nadimak bio Cicibela.

Ulaznice možete kupiti putem sustava https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/roko-i-cicibela-zadar-lapidarij-narodnog-muzeja-586794/event.html?ca=5 i na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 70,00 kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.