Hrvatski radio

Radio Zadar

Rtovi su prave pošte

02.06.2023.

07:30

Autor: B.Bulić/Radio Zadar

Rtovi su prave pošte

Rtovi su prave pošte

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Premda većina neupućenih misli kako je ribolovcima iz barke neusporedivo lakše pronaći dobru ribolovnu poštu kad požele loviti s kraja, situacija je ipak malo drugačija. Iako možda vlasnici plovila mogu istražiti dno iz malo drugačije perspektive, u traženju obalne pošte se ipak najprije pregledavaju nautičke karte.

Obalni ribolov je strast koja često nema veze s tim da li ribolovac ima barku ili ne. Mnogi vlasnici plovila unatoč svim pogodnostima koje nudi ribolov iz barke, često, ako ne i redovito, love s obale. Naravno, odlazak u ribolov s obale 'napamet' u najvećem je broju slučajeva potpuno besmislen i u startu osuđen na uspjeh samo po modelu 'slučajni ulovi' jer pronaći dobar teren za lov s obale uglavnom nije nimalo lagan zadatak.

Na sreću svih ribolovaca, naša je strana Jadrana sve samo ne ravna, pri čemu su rtovi prije pravilo nego izuzetak.

A unatoč tome što se obalna linija proteže od jugoistoka prema sjeverozapadu, tek je manji dio rtova okrenut prema zapadnoj, eventualno jugozapadnoj strani. Osnovni razlog tome je činjenica da obala nije ni približno ravna linija, dok su otoci i kanali pak posebna priča. Pelješac, Istra i Velebitski kanal su tek neki primjeri nepravilnosti koji zapravo samo pogoduju bioraznolikosti podmorja i samim time povoljnijim uvjetima za ribolov.

Srećom su zahvaljujući dostupnosti interneta nautičke karte s detaljnim prikazom konfiguracije terena i dubina dostupne svima pa tako ne bi trebalo biti teško pronaći potencijalno dobru poštu.

Prvi je korak pronalazak staze koja nas vodi do obale, nakon čega svakako treba obratiti pažnju na još nekoliko važnih detalja.

Pod pretpostavkom da je rt u odnosu na obalu okomito izbačen u more, tada je jedna strana uvijek izloženija kurentu i na njoj more najviše 'kuha'. Zbog fizičke prepreke dolazi do odbijanja kurenta i turbulencije, koja je to jača što je kurenat jači, a rt veći i izbačeniji. Na takvim pozicijama svježe more koje s kurentom neprestano pristiže, donosi osim kisika i mnoštvo planktona koji privlači sitniju ribu, a za njom i krupniju, dok najveći predatori na kraju ne zatvore hranidbeni lanac.

Tako se u zavisnosti od doba godine i općih vremenskih uvjeta na takvim pozicijama može naći različita lovina. U principu ta je strana bogata ribom koja lovi ili pak onom koja voli kurente. Tu ćemo pronaći iglice i brancine kako krstare u potrazi za plijenom, kao i modre lovce poput lokardi, skuša i palamida, dok se na dnu mogu kriti kantari, pagri, zubaci…

Vrste koje se zadržavaju na toj strani rta su u pravilu agresivnije vrste s predatorskim nagonima, zbog čega je ta strana zapravo idealna za većinu oblika varaličarenja, od light spinninga do shore jigginga. Naravno, može se loviti i svim ostalim poznatim udičarskim tehnikama, od fermi, preko plovka do á volo pristupa.

Druga strana rta koja je u 'zavjetrini' u pravilu krije brojne mirnije pridnene vrste, od arbuna, preko paukova do sporih ovčica i sveprisutnih bugava, ali nerijetko i velikih lovaca koji povremeno 'prošetaju' tim mirnijim stazama.

Ova je strana rtova uglavnom udičarima manje zanimljiva, no dobra je alternativa u situaciji kada je vjetar prejak pa se izbor svodi ili na tu stranu rta ili na povratak kući.

Osim toga, za razliku od izložene strane, ova je strana pogodnija za stacionarnije tehnike poput klasičnih fermi.

Važno je naglasiti da je sam vrh rta u pravilu najizloženiji nepredvidivim vjetrovima i kurentima pa je kao takav rezerviran za brze i plahe plivače i lovce poput iglica, ušata, lokardi, skuša, a ukoliko je more dovoljno duboko, tada i za lov većine pridnenih vrsta.

Naravno, ne možemo uvijek nositi sve, zbog čega se prije odlaska u ribolov trebamo dobro informirati o samom terenu i selektirati pribor koji namjeravamo koristiti.

S rtova se može loviti na više načina od kojih se najčešće primjenjuju dva - ribolov na fermu i ribolov varalicama.

Kod ribolova na fermu treba obratiti pažnju na konfiguraciju dna pa u skladu s vrstom dna odabrati pravi sistem koji će najmanje zapinjati. Naravno, ako je u pitanju stjenovito dno, tada se slažu sistemi primjereni rock fishingu, a ako je ravno tada se ribolovu pristupa s nešto manje straha i više nade.

U svakom slučaju, s obzirom na smjer kurenta, u ribolovu fermama treba odabrati stranu koja nije direktno izložena kurentu. Idealno je sisteme zabaciti na sam rub kurenta, tako da prama bude lagano nošena dok se na samoj osnovi kurenat treba što je moguće manje osjećati. U takvom se lovu može očekivati fratar i arbun, ali i sve ostale ribe dna, od pirgi, knezova i ostale sitnije ribe, preko golubova i mačaka, pa sve do ugora i murina.

A ukoliko je na štapu živa ješka tada nije isključen ni ulov zubaca pa i gofa.

U lovu varalicama, vodeni se stupac najlakše i najbrže može pretražiti jigovima i silikonskim varalicama s otežanim jigg glavama. Korištenje wobblera je također preporučljivo, pogotovo ako smo sigurni da je određeni model provjereno lovan na tom terenu. Važno je napomenuti da se teškim jiggovima može loviti može na provjerenim pozicijama koje kriju krupnu ribu. Jigganje 150 gramskim jigovima na pozicijama na kojima nema ni kirnji, ni zubataca, ni pagara, nema baš nekog smisla osim ako uistinu ne volite velike fizičke napore bez ribolovnih rezultata.

Treba spomenuti isto tako da ljubitelji lova plovkom na rtovima mogu uistinu uživati. Uz dobro izbalansirani waggler mogu lako pretražiti sve slojeve mora te se u kratkom vremenu odlučiti za najizgledniju dubinu i lovinu.

U odabiru vrha rta kao ribolovne pozicije na duže staze poput cjelonoćnog ili višednevnog ribolova kakav se prakticira primjerice u rock fishingu, u planiranje i odabir pozicije svakako treba ukalkulirati i stalnu izmjenu plime i oseke koji će neizbježno utjecati na smjer i jačinu kurenta, a onda i na lovni pribor.

Rtovi kojima počinju i završavaju otoci, pogotovo na području Srednje Dalmacije, specifični su jer su okrenuti ili prema jugu ili prema sjeveru. U zavisnosti od trenutnog smjera vjetra i kurenta, mogu biti ili jako povoljni ili pak krajnje nepovoljni za boravak i ribolov, pri čemu u odabiru pozicije nažalost najčešće i ne postoji neka alternativa. Pod uvjetom da uopće postoji put, najizglednija pozicija se u tom slučaju zapravo nalazi na samom vrhu rta.

Pritom ne treba smetnuti s uma da se najčešće radi o pozicijama koje se mogu smatrati ekstremnima i zapravo nepreporučljivima, osim prekaljenim ljubiteljima rock fishinga.

A za sve one koji se ipak odluče za posjet nekoj od takvih pozicija, prednost treba dati južnim puntama na kojima se ipak može očekivati nešto kvalitetniji ulov.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici