Hrvatski radio

Radio Zadar

13:12 / 17.02.2022.

Autor: Filip Matijević

Rubeša prozvao Škifića. Je li podnio ostavku zbog novog zakona?

Imovinska kartica

Imovinska kartica

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Novim zakonom o sukobu interesa za tisuću i pol se povećao broj ljudi koji svoju imovinsku karticu moraju dostaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Brojni lokalni i regionalni dužnosnici naći će se pod povećalom.

U ponedjeljak je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić podnio ostavku. Na Kalelargi se kao mogući razlog ostavke spominje novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa po kojem je on jedna od gotovo tisuću i pol novih osoba koje moraju ispunjavati imovinsku karticu. Majda Uzelac iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa: 


Među njima, na lokalnoj i regionalnoj razini, to su predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju većinski udio, kao i njihova društva-kćeri. Zatim, tu su upravitelji zaklada koje osnivaju jedinice lokalne i regionalne samouprave, ravnatelji županijskih uprava za ceste, ravnatelji lučkih uprava, ravnatelji ustanova u zdravstvu kojima su osnivači te jedinice... I tako dalje...

 Majda Uzelac iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Ante Rubeša iz Akcije mladih je na današnjoj Skupštini Zadarske županije komentirao ostavku Roberta Škifića i imovinsku karticu:

Zli jezici kažu da se radi o dva stana u Zadru, kuća s bazenom u Arbanasima, kuća u osamljenoj uvali blizu otoka Rave, u Zagrebu dva stana i građevinsko zemljište od 3.000 kvadrata, stan u Rijeci nasred Korza i građevinsko zemljište u Fužinama.

Ante Rubeša (AM)

Ante Rubeša o imovini Roberta Škifića

Rubešino izlaganje nije komentirao zadarski župan Božidar Longin.


A pod uvjetom da je - sada već bivši - ravnatelj Lučke uprave Zadar podnio ostavku zbog obveze ispunjavanja imovinske kartice, iz Povjerenstva za odlučivanje interesa pojašnjavaju da može biti miran. Naime, od stupanja na snagu novog Zakona, 25. prosinca prošle godine, novi obveznici imaju 60 dana da usklade svoja postupanja: 


Ukoliko se u tom razdoblju netko razriješi svoje dužnosti, da otkaz ili slično, on neće biti obveznik ovog zakona

Majda Uzelac iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Slučajno ili ne, Škifić je ostavku podnio niti deset dana od isteka tog roka.


Uzelac napominje da je 99 posto od 2.400 dužnosnika koji otprije imaju tu obvezu podnijelo godišnju karticu. Za ovih tisuću i pol novih Povjerenstvo stvara preduvjete i prikuplja podatke. Oni će od ožujka podnositi izvješća o imovinskom stanju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.