Hrvatski radio

Radio Zadar

Ruff će vas pronaći

01.09.2015.

14:29

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije 5 godina javne vatrogasne postrojbe u svoje su redove uvele potražne pse. Postrojba Zadarske županije nabavila ih je među prvima, odmah nakon Primorsko-goranske. Na koji način oni pomažu vatrogascima vidjelo se danas u Zadru na pokaznoj vježbi.

Opatijski vatrogasac Zoran Laslović spustio se s velike visine vatrogasnim ljestvama sa svojim psom RAIN . Ženka belgijskog ovčara svojom je mirnoćom i poslušnošću pokazala da je obučena za rad u životinji inače neprimjerenim uvjetima. Laslović je predsjednik udruge za obuku potražnih vatrogasnih pasa . Laslović navodi kako vatrogasni potražni psi po potrebi pomažu i HGSS-u.

               Imamo 12 školovanih pasa za traganje i spašavanje u ruševinama. Obuka pasa u prosjeku traje dvije godine. Dosta je zahtjevna,, zahtijeva jako puno mijenjanja terena kako bi se psi naučili na različite situacije. Imamo dvije licence – za traganje u ruševinama i traganje u prirodi.

Zadarski vatrogasac Danijel Stručić vodič je RUFFU, potražnom psu županijske postrojbe. Ruffus je pokazao je kako se traga za izgubljenom osobom u prirodi. Pronalazi ju uz pomoć njuha. 

               Posebno je pripreman za ruševine. Ako se tijekom potresa uruši zgrada pušta s, locira tu osobu i kad je locira on laje na mjestu gdje je osoba zatrpana. Naravno on se može koristiti i u protupožarnim akcijama jer treniramo u zadimljenim prostorima. 

Ruff i Rain su za uspješno obavljene zadatke na vježbi nagrađeni, ali ne psećim kolačićem ako ste to mislili, već igrom s lopticom odnosno opet novom vježbom. Njihovi vodiči danas su pokazali i nove odore posebno prilagođene ovoj vatrogasnoj službi, a naglasili su i kako je proizvodena u našoj zemlji. Nadajmo se da će ju što manje koristiti, kao i vještine potražnih pasa.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadarske županije Željko Šoša koji je danas bio domaćin svojim kolegama iz Primorsko-goranske županije o povodu nabavke potražnog psa...

            Može ne daj Bože doći do nekakvog potresa ili bilo čega i naravno da u takvim okolnostima treba imati potražnog psa za traganje u ruševinama i bude li ikakve potrebe naš pas ide u potragu.  

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.