Hrvatski radio

Radio Zadar

Ruralni turizam: Potencijal je velik, no nedostaje potpore i znanja

02.03.2018.

14:52

Autor: Filip Buzov

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

Cilj je upoznati javnost s projektima iza kojih stoje LAG-ovi, istaknuti primjere dobre prakse i potaknuti ljude Zadarske županije da shvate važnost bogatstva ponude zaleđa koja se može integrirati u ponudu obale i stvoriti cjelogodišnju turističku ponudu koja će zadovoljiti razne profile gostiju.

U Biogradu se održava konferencija na temu razvoja ruralnog turizma koja je okupila stotinjak sudionika.

Iza konferencije, koja se organizira drugu godinu zaredom, stoji Udruga za ruralni razvoj "Ravni kotari". Situacija na terenu je svima poznata, potencijal je velik, no s druge strane nedostaje puno toga, počevši od potpore i znanja. 

Vidjeli smo kako ljudi ne znaju kako stvoriti dodatni sadržaj, naprave se kuće s bazenima i vile, no njihovi gosti imaju prazan hod. U tom smjeru je i zamišljena ova konferencija koja će obraditi sve te teme, tako ćemo danas govoriti o gastronomiji, dodatnom sadržaju na OPG-u koji se može napraviti s minimalnim ulaganjima, govorit će se i o prepoznatljivosti putem pametnih tehnologija. - kazala nam je Marta Pintur, dopredsjednica Udruge "Ravni kotari".

Za nove ulagače uvijek je najzanimljvije čuti primjere dobre prakse. Takvih s našeg područja ne nedostaje. O potrebi udruživanja proizvođača govorio je Rade Bobanović koji vodi poljoprivrednu udrugu iz Polače, dok je uspjehu svog OPG-a iz Briševa govorio Ante Butić. 

Naši proizvođači apeliraju i na državu da ne mijenja često zakone jer to odbija sve one koji žele uložiti u agroturizam. Isto tako, poruka ulagačima je da projekt mora biti dobro osmišljen kao i da sve treba pratiti kvalitetna promocija. Jedna takva je "Okusi hrvatske tradicije" koju je predstavio Borislav Šimenc iz Varaždina: Mi smo pokrenuli jedan projekt koji se provodi u devet naših županija, uključeno je 106 ugostiteljskih objekata koji imaju u ponudi tradicionalnu hranu svoga kraja.

Ako je projekt dobro osmišljen može se doći i do bespovratnog novaca. O mogućnostima financiranja ruralnog turizma iz državnih i europskih fondova govorio je Ivan Čupić, voditelj LAG Laure iz Biograda:Tek sad i dolaze prava sredstva, znači ovo je prvi put da se otvorio natječaj za 50 tisuća eura i to za početnike, a za koji mjesec se otvara natječaj i do 200 tisuća eura, govorimo o bespovratnim sredstvima za ruralni turizam.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.