Hrvatski radio

Radio Zadar

Ruta koja otvara put u prošlost

22.09.2020.

14:10

Autor: sd

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Kulturna ruta „Putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije" otvara „put u prošlost" Zadarske županije, u kojem je planirano prezentirati povijest i razvoj života naroda na prostoru Zadarske županije

 

Kulturna ruta „Putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije" otvara „put u prošlost" Zadarske županije, u kojem je planirano korištenjem multimedijske tehnologije vizualizacije i interpretacije, uz organiziranje kulturnih događanja prezentirati povijest i razvoj života naroda na prostoru Zadarske županije. Temeljna tema vezana je za liburnsku, rimsku i hrvatsku kulturu koje su slijedile jedna drugu prateći civilizacijska razvojna razdoblja (Prapovijest, Antika, Srednji vijek, Novi vijek). Početak kulturne rute je u Zadru (obuhvaća obilazak i interpretaciju) te se nastavlja prema Benkovcu gdje obuhvaća razgledavanje arheološkog lokaliteta Asserije (interpretacija liburnske i rimske povijesti) i Kaštela Benković sa Zavičajnim muzejem u Benkovcu (interpretacija hrvatske povijesti). Nakon Benkovca ruta obilazi grad Nin u kojem je planirano uređenje rimske urbane vile (interpretacija liburnske i rimske povijesti) te slijedi odlazak na otok Pag gdje se na lokalitetu Stari Pag u okviru Samostana predviđa uređenje interpretacijskog centra.

  Zadarska županija nositelj je projekta dok su partneri na projektu Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin i Zavičajni muzej Benkovac. Provedba projekta je započela 26. listopada 2018. godine, a sam projekt traje do 1. listopada 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.230.860,80 HRK, a stopa financiranja je 72 %i iznosi 3.754.705,90 HRK. Iznos kojim partneri na projektu sudjeluju u financiranju je 1.467.156 HRK.

KULTURNA RUTA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.