Hrvatski radio

Radio Zadar

19:03 / 21.11.2017.

Autor: HRT Centar Zadar

Ruža Tomašić se izborila za bolji način korištenja plivarice

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odbor za ribarstvo Europskoga parlamenta prihvatio je amandman zastupnice Ruže Tomašić o izmjeni članka Uredbe o tehničkim mjerama, kojim je bilo naznačeno da se okružujuća mreža plivarica ne smije upotrebljavati na dubinama manjima od 70 % ukupne visine mreže.

Amandman zastupnice Tomašić, nakon višemjesečnog lobiranja i pregovora s kolegama iz svih parlamentarnih grupacija, usvojen je velikom većinom, priopćeno je iz Ureda naše eurozastupnice. 

Ograničenja dimenzija mreža plivarica sadržana u postojećoj Uredbi podrazumijevaju ograničenje od 800 metara duljine i 120 metara visine. Zastupnica predlaže da se dimenzije mreže plivarice definiraju kao maksimalna duljina od 600 metara, te visina od maksimalno 1/3 duljine.

Svoj zahtjev opravdava činjenicom da se ribolov okružujućim mrežama za plivarice (osim za tune) odvija u priobalnom području gdje dubine značajno variraju zbog utjecaja morskih struja i promjenjive konfiguracije morskog dna, zbog čega ribolov na način kako je on trenutno definiran nije moguć. Naime, primjena postojećeg stavka onemogućuje uporabu ovog alata koji je na tim područjima selektivniji od drugih alata koji se za ulov istih vrsta na tom području mogu primjenjivati (primjerice lebdeće koće).

Postojeći paragraf iznimno je negativno selektivan za hrvatske ribare jer Republika Hrvatska upravo okružujućim ribolovnim alatima (mreže plivarice) ostvaruje daleko najveću količinu ulova (čak 89%).

Tomašić je tako svoje kolege u Europskom parlamentu uspjela uvjeriti da je izmjena koju ona traži proizišla iz realnih okolnosti i specifičnosti ribolova u Jadranu, te je od njih dobila podršku koja će omogućiti neometan rad flote koja predstavlja sam stup hrvatskog ribarstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.