Hrvatski radio

Radio Zadar

Ružičasti plamenac oduševljava Ninjane

20.11.2015.

14:50

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj živi četristotinjak vrsta ptica, a samo na području ninske solane - 250. Ogromnom broju jedinki sad se pridružio i jedan dugonogi unikat. Ružičasti plamenac cijeli tjedan hrani se u plićaku na opće zadovoljstvo onih koji su ga vidjeli.

U ponedjeljak je sletio i jako mu se sviđa područje. Dugonogi, graciozni turist uživa u Ninu. Prije pet dana misleći da se radi o nekoj drugoj vrsti, odnosno dalmatinskom pelikanu. Bilo bi dobro da je ali sad kad je došao vidio sam da je flamingo, kaže fotograf Marin Štulić

Pticu nije lako uočiti. Pretpostavlja se da je ovamo zalutala zbog guste magle koja je na ovom području trajala danima. Njegovo jato, pretpostavlja se, živi daleko, u Veneciji. Zahtjevno je jer se jako boji. ne da priči bliže od dvjesto metara, a treba doći bliže. Nije on blesava ptica. Pazi on na sebe, dodaje Štulić. 

Na području ninske solane živi dvjesto pedeset vrsta ptica. Nakon što su zabilježili crnu rodu prije dvije godine, ovo je još unikatniji nalaz. Prvi put se pojavila na našoj solani, Nadam se da bi se mogli i drugi pojaviti, priželjkuje Ivana Burela iz Solane Nin.

Nesvakidašnja pojava oduševila je i ornitologe. Vidjeti plamenca uživo, rijetka je sreća, za sve. Ovdje se radi o mladoj ptici koja je negdje stara oko tri godine, znači da će u četvrtoj dobiti svoju roza boju, ističe Gordan Lukač, ornitolog u NP PaklenicaJata plamenaca žive na Sredozemlju, no brojčano nisu velika.  Pa ovaj nalaz potvrđuje da se populacija - povećava. Da zaštita tih velikih područja oko ušća rijeka pridonosi da se taj broj lagano povećava i sad se ta mlada ptica nalazi u boljem staništu i zadržava se preko zime, navodi Lukač.

Najeo se dobro, a slijedi nam promjena vremena na hladnije. Plamenac se oporavio i čini se da će se pridružiti svome jatu. Nekoliko stotina kilometara - zapadnije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.