Hrvatski radio

Radio Zadar

S 15 godina postrojen za strijeljanje, pa potom izbjegao da bude zaklan

18.11.2021.

12:48

Autor: fmatijević

S 15 godina postrojen za strijeljanje, pa potom izbjegao da bude zaklan

S 15 godina postrojen za strijeljanje, pa potom izbjegao da bude zaklan

Foto: - / -

Denis, '91. je imao 15 godina: "Bio sam postrojen za strijeljanje, izdvojili su me, njih su pobili. Iza kuće me je četnik htio zaklati, ali ga je spriječio oficir JNA. Anđelo je '91. imao 1,5 godinu: "Granata mi je smrtno ranila baku, teta me je zaštitila tijelom.

Tri dana sam krvario u podrumu. Imam prostrijelnu ranu ispod srca"  - neka su od oživljenih sjećanja danas u Škabrnji.

Hodnjom korak po korak uz polaganje vijenaca na mjesnom groblju Sv. Luke u Škabrnji prošlo je današnje prisjećanje na žrtvu Škabrnje u Domovinskom ratu.
Svetu misu u mjesnoj crkvi služio je zadarski nadbiskup monsignor Želimir Puljić. Istaknuo je povezanost stradanja Škabrnje i Vukovara, mora i slavonske ravnice.
Tisuće i tisuće ljudi ovoga dana u koloni prošle su mjestom stradanja od prije 30 godina. Na mjestu masovne grobnice kod škabrnjske osnovne škole položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Stigli su odati počast naši građani s Korčule, Ljubuškoga, Imotske krajine iz Splita. Na upit odakle, odgovaraju; "Krk, Zagreb, Bjelovar Samobor, Rijeka, Bakar..." - nepregleda kolona svih onih koji poštuju i znaju značaj i kolike je žrtve podnijela naša zemlja za neovisnot i samostalnost.

Najteže je onima koje je 1991. godine izravno pogodila smrt njihovih bližnjih, roditelja, djece, sinova, kćeri...

Denis Gurlica je '91. imao 15 godina, a Anđelo Žilić je s godinu i pol dana života ranjen na današnji dan. 

Denis Gurlica : "Bio sam u podrumu pokojnog Marka Brkića i jedini sam preživjeli svjedok. Imao sam sreće, bog me je sačuvao. Bio sam zarobljen, govori Denis. Vidio sam streljanje, bio postrojen s ubijenima. Mene su vratili njih su pobili. Odveli su me iza kuće do neke garaže gdje me je četnik htio zaklati, ali ga je u tome spriječio oficir JNA. Hvala dragom bogu što sam danas živ, govori Denis Gurlica, dok u pozadini odzvanja crkveno zvono.

Denis Gurlica


Anđelo Žilić
kao jedno i pol godišnjak ne pamti što se događalo. Pričali su mu kako je ranjen:

"Granata je pri bijegu u sklonište eksplodirala, a pritom je smrtno ranjena moja baka. Moja teta koja me je nosila u naručju je bila teško izranjavana. Zaštitila me je svojim tijelom i tako me spasila. Tri dana sam krvario u podrumu, preživio uz koricu kruha i paštetu, sve dok stric nije krenuo u proboj preko polja prema Prkosu. Imam prostrijelnu ranu ispod srca, jedva sam ostao živ." - govori Anđelo Žilić uskoro 32 godišnjak.

Anđelo Žilić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.