Hrvatski radio

Radio Zadar

S konvencionalne na integriranu

12.06.2013.

13:23

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uvođenje integrirane proizvodnje u poljoprivredu jedna je od obveza zemalja Europske unije koju zemlje članice moraju ispuniti do 2014.-e godine. Već sada zemlje članice u tom sustavu imaju preko 80 posto svoje proizvodnje. A kakvo je stanje u nas pred punopravno članstvo?

 

Konvencionalna proizvodnja nema budućnosti. Tržište traži tzv. zdravu hranu bez ostataka agrokemikalija štetnih za zdravlje ljudi i za okoliš. Upravo te kriterije može zadovoljiti integrirana proizvodnja koja je, pojednostavljeno rečeno, negdje na sredini između konvencionalne gdje se mogu koristiti mineralna gnojiva i zaštitna sredstva i puno strože ekološke proizvodnje gdje je uporaba kemijskih sredstava zabranjena:
       " Već sad zemlje članice EU imaju u tom sustavu preko 80 posto svoje proizvodnje" - doznajemo od Gordane Dragun iz zadarske poljoprivredno savjetodavne službe. A kakvo je stanje u nas pred punopravno članstvo?
      " Od ukupno 125 tisuća poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode na površini od oko milijun hektara mi u Hrvatskoj imamo svega 683 poljoprivredna gospodarstva koja po ovom sustavu proizvode na 80 tisuća hektara s tim da Zadarska županija ima svega 8 poljoprivrednih gospodarstava na površini od oko 357 hektara."
   
Podaci su to do kraja 2012.-e godine. Međutim, do kraja tekuće godine očekuju se značajne promjene:
        " Međutim. tijekom 2013.-te godine, kako su se podnosili zahtjevi za državne poticaje, veliki broj  proizvođača je što se kaže "kliknuo" na ono integrirana i poslao zahtjev za upis u sustav integrirane i mislim  da ćemo odraditi veliki dio posla do kraja godine vezano za tu integriranu proizvodnju. ",optimistična je Gordana Dragun.

Poljoprivrednici se mogu odlučiti i za puno zahtjevniju ekološku proizvodnju za koju zadarsko područje ima izvrsne uvjete. Štoviše, dobar dio proizvodnje već se sada odvija po ekološkim principima, primjerice gotovo cjelokupno maslinarstvo, no na žalost nije u sustavu nadzora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 h

Nadin 2022

Kušanje vina