Hrvatski radio

Radio Zadar

S Lučkom kapetanijom u kontroli: - Na hrvatskom Jadranu ljeti i do 160.000 plovila!

22.07.2022.

14:00

Autor: Filip Matijević

Sigurna plovidba 2022.

Sigurna plovidba 2022.

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Od jutros na području svih lučkih kapetanija na jadranskoj obali traje akcija nadzora plovila "Sigurna plovidba"


Od početka godine zabilježeno je gotovo 130 akcija spašavanja, spašeno je više od 160 života, a 11 osoba poginulo je u pomorskim nesrećama. Ove su brojke dovoljan razlog da se učestalo provodi akcija nadzora plovila: 

U ljetnim mjesecima najčešći prekršaji se odnose na nedozvoljeno glisiranje, bliže od 300 metara od obale, zatim neplaćene naknade sigurnosti plovidbe koje su obvezne, ponekad istek tehničkog pregleda i neposjedovanje ovlaštenja za upravljanje brodicom.

Alen Rukavina, lučki kapetan

Nabraja Rukavina dok u Malom Ždrelcu brodom lučke kapetanije prilazimo jedrilici u kojoj se nalazi troje mladih Austrijanaca. Bez ikakvog pitanja predaju inspektoru svu potrebnu dokumentaciju:


- Nadamo se da smo predali sve dokumente, kaže s osmijehom članica posade.


A dok inspektor Tomislav Mavra pregledava sve dozvole, koristimo trenutak za kratak razgovor s turistima na jedrilici: 

Došli smo u Hrvatsku jučer i tijekom vikenda ćemo ploviti zadarskim arhipelagom. Ovdje dolazimo svake godine i prekrasno je gdjegod odemo.

turistkinja iz Austrije

Sigurna plovidba 2022

Sigurna plovidba 2022

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

U međuvremenu inspektor Mavra vraća turistima papire: 

Imali su sve papire, vinjetu, za voditelja brodice, osiguranje... Imali su sve što trebaju imati prema Pomorskom zakoniku... Da su ovakvi svi, to bi bilo najbolje!

Tomislav Mavra, inspektor sigurnosti plovidbe

Sigurna plovidba

Sigurna plovidba

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Zadovoljan viđenim je i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver. Napominje da hrvatskim Jadranom plovi oko 160 tisuća plovila, a nadzire ih niti 40 brodova Lučke kapetanije. Uskoro će dobiti i nova plovila, a dotad i sljedeće brojke mogu poslužiti kao upozorenje: 

Ove godine smo imali 128 akcija spašavanja, spašeno je više od 160 života, a bilo je 11 smrtnih slučajeva. Povećanje kontrole i kažnjavanja je na otprilike 3 posto, a toliko je i povećanje nautičkog prometa u odnosu na prošlu godinu.

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Iz ministarstva kažu da će biti još mnogo nenajavljenih kontrola, a sve kako bi se na moru moglo bezbrižno i sigurno uživati tijekom ljeta.

Galerija
Sigurna plovidba, Foto: Filip Matijević/Radio Zadar
Sigurna plovidba, Foto: Filip Matijević/Radio ZadarSigurna plovidba, Foto: Filip Matijević/Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.