Hrvatski radio

Radio Zadar

S modernim sustavom ulazimo u protupožarnu sezonu

02.06.2020.

12:49

Autor: Radio Zadar

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Počela je protupožarna sezona, a kako je tijekom ljeta u priobalju povećana opasnost od nastanka šumskih požara, uspostavljen je prilagodljiv i moderan sustav vatrogastva kako bi se brzo reagiralo na događaj.

S obzirom na to da su planirane aktivnosti pojedinih sudionika povezane, svake se godine donosi "Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara" o čemu su na konfenreciji za novinare danas govorili vodeći ljudi Vatrogasne zajednice, vojske i Hidrometoerološlog zavoda. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da se provodi nabava vatrogasne zaštitne opreme, a u tijeku su zapošljavanja u priobalju: Ponovno ćemo imati dislokacije vatrogasnih snaga. Nešto malo manje ćemo imati možda u Divuljama, jer nećemo moći imati tri čovjeka u sobi, nego ćemo zbog epidemioloških mjera ići sa dva. Uglavnom će se opet kretati oko 90 vatrogasaca na terenu i 15 vozila koja će biti dislocirana na otoke i na priobalje. Uvećana su sredstva po angažiranom vatrogascu sa 3 i po na 4 tisuće kuna i protupožarna naknada sa 170 na 200 kuna. Osam vatrogasaca koji su u našim postrojbama imaju dronove i oni su osposobljeni.

Tri grane Hrvatske vojske sudjeluju u pripremama za protupožarnu sezonu - zrakoplovstvo, kopnena vojska i mornarica, kazao je general Krešo Tuškan: Ono što je udarno su zračne snage, prije svega flota od 12 protupožarnih zrakoplova, 6 kanadera, 6 airtractora, koje će podupirati jedan izvidnički zrakoplov pilatus. Od kopnenih snaga, po programu aktivnosti mi smo dužni pripremiti za brzu intervenciju do 200 pripadnika oružanih snaga. Ta brza intervencija znači - u roku od sat vremena od dojave izlazak na teren. Od mornaričkih snaga tu je jedan veliki brod, minopolagač.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.