Hrvatski radio

Radio Zadar

S nestrpljenjem se iščekuje otvorenje Centra za mlade u Zadru

27.03.2023.

14:48

Autor: Maja Milin

Veliki interes za okrugli stol "Od administracije do kreacije"

Veliki interes za okrugli stol "Od administracije do kreacije"

Foto: M. Milin / -

U sklopu projekta InForoom, koji za cilj ima razvoj sustavne podrške institucijama civilnog društva, u zadarskoj Gradskoj knjižnici održana je panel rasprava "Od administracije do kreacije" na kojem su predstavljeni koraci koji su prethodili izgradnji Centra za mlade u Zadru, ali i rad šibenske udruge "Mladi i EU" pred kojom je isti administrativni put. 

Dok ovogodišnja Gradionica, koju provodi Društvo arhitekata Zadra s učenicima Tehničke škole Zadar u suradnji s Gradom Zadrom i Gradskom knjižnicom, promišlja uređenje okoliša Perivoja Centra za mlade, nedavno održani okrugli stol u sklopu projekta „InForoom” u Gradskoj knjižnici aktualizirao je i pitanje otvorenja samog Centra.


Upravo se panel raspravom i okruglim stolom na temu Centra za mlade dala perspektiva dosad provedenih aktivnosti kroz projekt „ZadrugArt” kojeg je od 2018. do 2020. provodila zajednica udruga Centar nezavisne kulture na čijem je čelu Andrej Fric.

Kroz projekt se pokušalo osmisliti model upravljanja o čemu su se izjasnili i sociolozi. Zaključak većine je da bi trebalo ići na model proširene suradnje: osnivanje javne ustanove koja održava hladni pogon dok su udruge zadužene za program.

Andrej Fric, voditelj CNK

Andrej Fric, voditelj CNK

Novouređeni prostori biti će prilagođeni mladima i nezavisnim udruženjima građana te se uređenjem dobivaju multiunkcionalni prostori kao što su igraonice, vježbaonice, razne dvorane, caffe barovi, te uredski i administrativni prostori, a po deblokadi gradskog proračuna, očekuje se i stavljanje u funkciju ovog kapitalnog strateškog projekta Grada Zadra.


-Imamo cijeli niz zainteresiranih udruga, prostor je gotov i pred nama su razgovori s klubovima zastupnika u Gradskom vijeću da se dodatno pojasni sve ono što nije jasno uz model upravljanja kako ne bi imali zapreka za osnivanjem Centra za mlade i ulaskom u sami prostor, kaže Dina Bušić, pročelnica za kulturu i šport Grada Zadra.

Dina Bušić o Centru za mlade

Galerija
Andrej Fri, okrugli stol "Od administracije do kreacije" , Foto: M. Milin/-
Matej Matić, okrugli stol "Od administracije do kreacije" , Foto: M. Milin/-

Pored velikog interesa zadarskih kreativaca i mladih ljudi kojima u Zadru godinama nedostaje upravo ovakav prostor, interes za ovu temu iskazao je i Matej Matić iz šibenske udruge „Mladi u EU” ususret izgradnji Centra za mlade u Šibeniku.


- S obzirom da smo dosta bliski mentalitetom, vidim dosta sličnosti između Zadra i Šibenika. Ipak, posljednjih desetak godina Šibenik je po pitanju NGO scene i kulture odmaknuo. Često se zaboravlja da je u vrijeme rasta i razvoja gradova Splita i Zadra, Šibenik poprilično stagnirao, pa je bilo logično da mora doći do ovakvog booma, zaključuje Matić i dodaje kako je Šibenik na samom početku puta prema Centru za mlade no kako će prema svemu sudeći ići sličnim putem prema osnivanju institucije u kulturi s ravnateljem na čelu te organizacijskim odborom kojeg će činiti predstavnici šibenskih udruga. 

Matej Matić iz šibenske udruge "Mladi i EU"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.