Hrvatski radio

Radio Zadar

"S pravom možemo isticati Zadar kao grad stakla i to je misija našeg muzeja"

18.05.2022.

13:26

Autor: Filip Matijević

Predstavljanje publikacije

Predstavljanje publikacije

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Muzej antičkog stakla u Zadru predstavio je katalog svojeg stalnog postava antičkog stakla u sklopu obilježavanja 13 godina rada muzeja i Međunarodne godine stakla.

Publikacija „Antičko staklo - Katalog stalnog postava Muzeja antičkog stakla u Zadru“ autora Anamarije Eterović Borzić, više kustosice i Berislava Štefanca, muzejskog savjetnika, na 464 stranice predstavlja bogatu antičku staklenu građu koja se čuva u Muzeju antičkog stakla. 


U njemu, osim detaljnih podataka o muzejskim eksponatima, saznajemo i kako je nastala te kako se razvijala ova fascinantna materija i u kojim se sve aspektima antičkog života pojavljuje. Publikaciju su predstavili mr. sc. Lada Ratković Bukovčan i dr. sc. Ivo Fadić, ustvrdivši da će biti nezaobilazna literatura u proučavanju antičkog stakla na svjetskoj razini. 


- Još 1932. godine je tadašnji direktor Arheološkog muzeja u Zadru, Rodolfo Valenti napisao da je ovdašnja zbirka antičkog stakla jedna od najznačajnijih na svijetu. I to je razlog zašto se danas nalazimo u Muzeju antičkog stakla, kazala je Eterović Borzić i dodala:

S pravom možemo isticati Zadar kao grad stakla i to je misija našeg muzeja i vizija na kojoj predano i kontinuirano radimo. Nadam se da to pokazuje i ovaj katalog.

Anamarija Eterović Borzić, viša kustosica

Pred nama je vrhunsko ostvarenje u kojem autori na 464 stranice s preko 1.500 fotografija iznose pregled svih segmenata značaja fundusa i Muzeja antičkog stakla kao cjeline.

Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica zagrebačkog Muzeja Mimara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.