Hrvatski radio

Radio Zadar

S tugom i ponosom prisjećamo se žrtve Škabrnje

17.11.2020.

18:16

Autor: Vladimir Šetka

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Škabrnja se sutra prisjeća stravičnoga zločina, koji su prije 29 godina počinili pripadnici Jugovojske, te srpskih paravojnih postrojbi u tom ravnokotarskom mjestu. Program obilježavanja je skraćen zbog epidemije, a svi sudionici morat će se pridržavati epidemioloških mjera.

Rano ujutro 18. studenoga 1991. godine iz više pravca su prema Škabrnji nadirali neprijateljski tenkovi i pješaštvo sastavljeno od pobunjenih Srba iz okolnih mjesta, četničkih dragovoljaca iz Srbije te pripadnika Jugoslavenske vojske. Zdušno su im pomagali topništvo i jugo-zrakolpovstvo. Te su slike i dan danas jednako svježe Mariji Pavičić koja je s djecom morala bježati iz svoga mjesta. Drugi sumještani, njih 46-ero civila i branitelja nisu uspjeli pobjeći iz mjesta i naći spas u Prkosu i Galovcu. Četnici su ih izveli iz podruma i kuća, te ih ubili vatrenim oružjem, masakrirali, a neke je pregazio i tenk. Njima u spomen svake se godine na mjestu masovne grobnice odaje počast. Ove godine zbog epidemioloških razloga to će učiniti samo službena izaslanstva, kazao je načelnik Općine Nediljko Bubnjar, navodeći da će cijeli program obilježavanja biti skraćen.

Kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze, obvezatno je pridržavanje svih mjera - od nošenja maski do distance.  Takva pravila vrijedit će i za svetu misu.

A, uime Vlade u Škabrnju dolaze - ministri Goran Grlić Radman, Marija Vučković i Ivan Malenica, Dragan Lozančić kao izaslanik predsjednika republike, te Ante Sanader, potpredsjednik Sabora.

 

ŠKABRNJA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.