Hrvatski radio

Radio Zadar

15:27 / 26.01.2016.

Autor: Filip Buzov

Saborska zastupnica Glasovac i rektorica Vican o reformi školstva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac, vjeruje kako se reforma neće zaustaviti samo zato jer je počela u mandatu prošle Vlade. S druge strane rektorica zadarskoga Sveučilišta Dijana Vican, državna tajnica u prijašnjoj HDZ-ovoj Vladi, smatra kako je potrebna revizija sporne strategije

Jedan od većih izazova nove Vlade bit će provođenje reforme školstva na kojoj već radi 400 tinjak stručnjaka i u koju su uloženi milijuni kuna.

Politička prašina je već podignuta i to nakon što je iščitana najava o njezinom zaustavljanju. Svjedočili smo i žestokoj raspravi u Saboru, no na kraju su iz Ministarstva obrazovanja rekli kako reforma ide dalje.

Ako oko ičega u Hrvatskoj postoji konsenzus u posljednjih 15 godina onda je to oko potrebe da se postojeći obrazovni sustav mora mijenjati - ističe saborska zastupnica Sabina Glasovac, koja je u prošlom mandatu radila i kao pomoćnica ministra obrazovanja.

Bez obzir koji je razlog bio, vjerujem kako će proraditi zdrava logika, zdrava pamet i da se neće nešto zaustavljati samo zato što je to započela druga Vlada...To su se stvari na kojima se počelo raditi, tako reći, prije dvije godine i sada dobivamo jasne okvire koji naravno idu na široku javnu raspravu, a sve to skupa trebalo bi garantirati drugačiju školu.

Rektorica zadarskoga Sveučilišta Dijana Vican, državna tajnica Ministarstvu obrazovanja u prijašnjoj HDZ-ovoj Vladi, napominje kako se u promjene u obrazovanju stalne bez obzira tko je na vlasti, uvijek se ističe želi postići bolje.  No isto tako napominje:

Prema mom mišljenju jedna rečenica stoji, a to je da je potrebna revizija te strategije. Mislim da je to legitimno da svaki novi ministar i nova Vlada trebaju uzeti strategiju, to ne znači da je trebaju kuditi nego revidirati prema postojećim stanjima i mogućnostima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.