Hrvatski radio

Radio Zadar

Sada je pravo vrijeme za volontere

22.09.2020.

10:30

Autor: Maja Savić

Sada je pravo vrijeme za volontere

Sada je pravo vrijeme za volontere

Foto: - / -

10 tu godinu zaredom Hrvatski centar za razvoj volonterstva organizira nacionalnu kampanju kojoj je cilj povezati volontere diljem zemlje kako bi u naredna 4 dana pojačali svoje aktivnosti i time promovirali volontiranje posebno u kriznim vremenima.

 

Manifestacijom se nastoji potaknuti što veći broj građana i organizacija na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti te istaknuti vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca. Važna društvena mreža, ovogodišnji je naziv jer pokazuje na koji način konstruktivno koristiti internet objavom svojih aktivnosti na stranicama Centra te davajući značaj ovoj vrsti društvene pomoći, kaže Jelena Kamenko - Mayer ispred regionalne podružnice Split:

" Primjećujemo da u takvim okolnostima i kriznim vremenima ljudi imaju sklonost pomagati i biti solidarni pa samo ih ovako potaknuli da njihov rad nije nezapažen."

Da volonterstvo nije tek puki izraz pomoganja entuzijasta dokaz je i sve veći broj školaraca koje Centar podupire u volontiranju od malih nogu a kako bi u nastavku školovanja sa tom plemenitom navikom pomagali i u zrelijoj dobi.

" Surađujemo sa školama, potičemo malene na pomaganje jedni drugima, a poslije će se sa tim navikama već uklapati u drugačiju ozbiljniju vrstu volonterstva."

10 godina organiziranog volontiranja puno je i malo. Relativno kratko je to vrijeme da se stvori tradicija volontiranja a puno jer su postavljeni temelji i prepoznatljivost ne izostaje.U to vrijeme registriranih je volontera u Hrvatskoj bilo 30 000, njihovo je radno vrijeme cijeli dan a najaktivniji su za vrijeme krize poput ove, gdje u punom obimu na djelo dolaze njihove vrline pomaganje starijima, nemoćnima, uglavnom svima koji se u vrijeme krize ne mogu sami pobrinuti za sebe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.