Hrvatski radio

Radio Zadar

Sada svi prijavljuju:Ako turista ima 56 % od lani, koliko ih je bilo 2019.?

19.07.2020.

11:18

Autor: Slobodna Dalmacija

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Zadarska županija je u dosadašnjem dijelu srpnja na vrhu među hrvatskim turističkim regijama po postotku ostvarenja lanjskog turističkog prometa, prestignuvši i odlično posjećenu Istru i Kvarner, piše Slobodna Dalmacija.

Zadarska županija tako ima 56 posto dolazaka i čak 65 posto noćenja u odnosu na isto vrijeme lani.

To najbolje ilustrira tvrdnju o prijašnjoj (ne)prijavljenosti gostiju, navodi Slobodna, jer je u takozvanom nekomercijalnom smještaju, odnosno vikendicama u vlasništvu domaćih i stranaca trenutno je čak deset puta više gostiju - oko 40 tisuća nego u hotelima.
Štoviše, gosti u vikendicama čine gotovo polovinu svih ovdašnjih gostiju.

Ove godine u strahu od korone svi su redom evidentirani i prijavljeni u eVisitor, osobito stranci, navodi se dalje u tekstu iz Slobodne Dalmacije.

Od Istre preko Kvarnera do Dalmacije, mnogi vlasnici vikendica i kuća za odmor ove su godine prvi put ušli u ured turističke zajednice i prijavili svoj boravak, iako im to zakon nalaže već 30 godina.

Strah od korone je učinio svoje, pa turistički inspektori gotovo i ne trebaju u kontrole. Covid-19 je odradio njihov posao i primorao sve da se konačno pridržavaju zakona. Barem nešto dobro od tog nesretnog virusa..., zaključuje se u tekstu koji je objavio splitski dnevnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.