Hrvatski radio

Radio Zadar

Sagradio devet ilegalnih građevina unutar Parka prirode Velebit

22.02.2022.

18:06

Autor: Radio Zadar

Veliko Rujno

Veliko Rujno

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 22. veljače 2022., nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1963.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv okoliša protupravnom gradnjom iz čl. 212. Kaznenog zakona.

Okrivljenog 59-godišnjaka se tereti da je od 1. prosinca 2013. do 18. prosinca 2019. u naselju Veliko Rujno, na posebnom zaštićenom području Parka prirode Velebit; protivno odredbama čl. 1. Zakona o proglašenju planine Velebit parkom prirode, čl. 111. st. 1. toč. 1. Zakona o zaštiti prirode, te čl. 106. Zakona o gradnji; kao investitor bez građevinske dozvole izgradio devet građevina različitih tlocrtnih dimenzija.


Tereti ga se da je navedeno učinio iako je bio svjestan da je planina Velebit od Senjske drage do Zrmanje s pripadajućim obalnim pojasom u ukupnoj površini od 200 000 ha proglašena parkom prirode, te da zaštićeni dijelovi prirode i park prirode spadaju u zaštićeno područje od državnog značaja i da se građenju građevine može pristupiti na temelju pravomoćne građevinske dozvole.


Navedeno protupravno građenje utvrđeno je inspekcijskim nadzorom građevinskog inspektora te je Državni inspektorat naredio okrivljeniku kao investitoru uklanjanje tih građevina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.