Hrvatski radio

Radio Zadar

Sajam inovacija u Biogradu

26.08.2013.

14:03

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od 300 inovacija izložit će se ovoga vikenda u Biogradu u sklopu međunarodnog sajma inovacija, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji - Agro Arca. Šesto izdanje sajma održat će se na više od tisuću četvornih metara izložbenog prostora i okupit će izlagače iz desetak zemalja.

 

Glavni cilj je povezati stručnjake, poduzetnike i inovatore na jednom mjestu, odnosno komercijalizacija inovacija u svrhu kvalitetnije proizvodnje i prerade hrane - istaknuo je na predstavljanju sajma, u ime glavnog organizatora iz Udruge Inovatora Hrvatske,Vojislav Raušević koji naveo i neke primjere iz prakse:

"Eko komunal, to je komunalno vozilo za skupljanje komunalnog i biološkog otpada, tu je mobilna destilerija za ljekovito bilje, jedan inovator iz Rovinja on je prije četiri godine počeo rješavati tehnološki problem prerade velikih količina mesa. Otprilike 30 posto tih izloženih inovacija na sajmu doživi komercijalizaciju, odnosno nalaze put do tržišta." - kazao je V. Raušević.

"Održavanje ovoga sajma znači nam jako puno, tu možemo odmjeriti snage s drugim inovatorima i vidjeti kako stojimo. Vjerujte mi se imamo s čime pohvaliti, što ćemo i pokazati na sajmu" - kazao je predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije, Rade Nekić.

       "Korištenjem znanja i inovacija u ekološkoj zaštiti, te u samoj proizvodnji maslinova ulja i vrhunskih vina postali             smo šampioni na mnogim svjetskim natjecanjima" - kazao je Radoslav Bobanović predstavljajući rad                  Poljoprivredne  zadruge Maslina i vino, sudionika sajma.

Uz prodajno izložbeni sajam, organizatori najavljuju i bogat gastronomski i zabavni program te stručna predavanje i skupove o aktulanim temama iz područja poljoprivrede i proizvodnje hrane. Tako će biti održana radionica "Zaštita i promocija domaćeg proizvoda." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.